Pizza po hawajsku
Kto z nas nie lubi specjału Włochów?
U mnie w domu wszyscy uwielbiamy
dlatego powstają różne jej warianty.
Pizza powstała pod wpływem impulsu ze składników dostępnych w domowej szafce.
Zupełnym zaskoczeniem smakowym była możliwość wykorzystania sosu z pomidorków cherry które wbrew sugestii, by używać go do dań makaronowych u mnie został wykorzystany właśnie do pizzy. Swoim smakiem dopełnił jej smak, a to wszystko zasługa delikatesów internetowych www.ffstore.pl
Składniki :
500g mąki
50g drożdży
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 szkl. wody
3 łyżki oleju
250g szynki
580g sosu z pomidorków cherry ja użyłam firmy Fine Food Store
1 puszka kukurydzy
200g sera żółtego
80g po odsączeniu oliwek z pastą paprykową
1/2 puszki ananasa
bazylia
oregano
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
Czekamy chwilę. Mieszamy aby się rozpuściły.
Dodajemy ciepłą wodę i 2 łyżki mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia (10-15 minut).
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę z solą.
Dodajemy wyrośnięte drożdże i olej.
Zagniatamy ciasto.
Gdyby było zbyt gęste możemy dodać wody
lub zbyt rzadkie to dosypać mąki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia
(musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt blachy na której zamierzamy piec.
Posmarować sosem pomidorowym.
Na sosie wyłożyć szynkę pokrojoną w kostkę.
Oliwki pokrojone w krążki (mogą być w całości)
oraz kawałki ananasa.
Na wierzch dać żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach.
Całość posypać oregano i bazylią.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez 30 minut.
Smacznego
Pyszności
Przepysznie wygląda twoja pizza .
Pyszności, domowa pizza. Kukurydza, ananas. Dodałabym jeszcze kurczaka :).
Świetny przepis na ciasto ! wyszło go bardzo dużo i aż nie miałam co zrobić z tą nadwyżką 🙂 czy można ciasto przechowywać w lodówce kiedy zostało np. na drugi dzień?
Powiem szczerze, że ja nigdy ciasta drożdżowego nie mroziłam gdy mi go zostaje to dodaję bakalie i robię małe drożdżowe kuleczki.