Menu
  • Dziś jest : 18 kwietnia 2024 Imieniny : Apoloniusza, Bogusławy, Go¶cisława
  • Menu

    Pizza po hawajsku

  • Pizza po hawajsku

    Kto z nas nie lubi specjału Włochów?
    U mnie w domu wszyscy uwielbiamy
    dlatego powstają różne jej warianty.

    Pizza powstała pod wpływem impulsu ze składników dostępnych w domowej szafce.

    Zupełnym zaskoczeniem smakowym była możliwość wykorzystania sosu z pomidorków cherry które wbrew sugestii, by używać go do dań makaronowych u mnie został wykorzystany właśnie do pizzy. Swoim smakiem dopełnił jej smak, a to wszystko zasługa delikatesów internetowych www.ffstore.pl

    fine_food_store_logo

    Składniki :

    500g mąki
    50g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    1 szkl. wody
    3 łyżki oleju
    250g szynki
    580g sosu z  pomidorków cherry ja użyłam firmy Fine Food Store
    1 puszka kukurydzy
    200g sera żółtego
    80g po odsączeniu oliwek z pastą paprykową
    1/2 puszki ananasa
    bazylia
    oregano

    Przygotowanie :

    Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
    Czekamy chwilę. Mieszamy aby się rozpuściły.
    Dodajemy ciepłą wodę i 2 łyżki mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (10-15 minut).
    Do miski przesiewamy pozostałą mąkę z solą.
    Dodajemy wyrośnięte drożdże i olej.
    Zagniatamy ciasto.
    Gdyby było zbyt gęste możemy dodać wody
    lub zbyt rzadkie to dosypać mąki.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia
    (musi podwoić swoją objętość).
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt blachy na której zamierzamy piec.
    Posmarować sosem pomidorowym.
    Na sosie wyłożyć szynkę pokrojoną w kostkę.
    Oliwki pokrojone w krążki (mogą być w całości)
    oraz kawałki ananasa.
    Na wierzch dać żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach.
    Całość posypać oregano i bazylią.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez 30 minut.
    Smacznego

     

  • 5 odpowiedzi na “Pizza po hawajsku”

    1. Gość pisze:

      Pyszności

    2. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Przepysznie wygląda twoja pizza .

    3. Margaretka pisze:

      Pyszności, domowa pizza. Kukurydza, ananas. Dodałabym jeszcze kurczaka :).

    4. Anna pisze:

      Świetny przepis na ciasto ! wyszło go bardzo dużo i aż nie miałam co zrobić z tą nadwyżką 🙂 czy można ciasto przechowywać w lodówce kiedy zostało np. na drugi dzień?

      • paula pisze:

        Powiem szczerze, że ja nigdy ciasta drożdżowego nie mroziłam gdy mi go zostaje to dodaję bakalie i robię małe drożdżowe kuleczki.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *