Pizza z kiełbasą na szybko
Święta zbliżają się wielkimi krokami każdy o tym wie
i stara się przygotować wszystko na ostatni guzik.
W tym przedświątecznym czasie trzeba jednak coś jeść,
bo inaczej nie da się funkcjonować dlatego dziś na obiad proponuję
Wam szybką pizzę z kiełbasą niezwykle smaczną i aromatyczną
Kiełbasą Herbową z Polskiego Dwora firmy Hańderek.
Dodatkową gratka dla wszystkich miłośników naszego rodzimego asortymentu
z pewnością będzie fakt, że kiełbasa ta została doceniona i otrzymała certyfikat
Doceń Polskie przyznawany produktom najwyższej jakości.
Kiełbasa ma wiele możliwości podania, jej przechowywanie nie jest problemem, a gramatura tylko to ułatwia.
O zaletach tej i innych kiełbas możecie poczytać na stronie producenta www.handerek.com.pl
Składniki:
500g mąki pszennej
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
100g miękkiego masła
2 żółtka
300g kiełbasy Herbowej z Polskiego Dwora (użyłam firmy Hańderek)
300g pieczarek
250g pomidorków daktylowych
2 cebule
500g sosu po diabelsku (użyłam firmy Zentis)
1 papryka (ja dałam 1/2 papryki żółtej i 1/2 papryki zielonej)
150g sera żółtego
oliwa (użyłam firmy Develey)
ognista mieszanka przypraw
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
Następnie łączymy z szklanką ciepłego mleka i 4 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie do rozczynu drożdżowego dodajemy masło w temperaturze pokojowej,
żółtka, sól, mąkę i pozostałe mleko.
Wyrabiamy ciasto do połączenie się składników.
Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
W między czasie szklimy na oleju obraną i pokrojoną w pióra cebulkę,
dodając do niej obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na wymiar blachy na której będziemy piec pizzę
pamiętając, by zostawić wyższe boki.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykładamy na niej sos, na nim pieczarki z cebulką.
Kiełbasę kroimy w kostkę (u mnie była to grubsza kostka) i wykładamy na pieczarkach.
Dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojone w paski papryki
oraz umyte i przekrojone na pół pomidorki.
Całość posypujemy ognistą mieszanką przypraw.
Na wierzch ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółty ser.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 30 minut.
Zjadamy na ciepło 😉
Smacznego
No prosze świąteczna pizza tego jeszcze nie było . Pozdrawiam i życzę więcej takich fajnych smakołyków .
Paulinko pysznie ją zrobiłaś, podrzuć mi na jutro na obiadek 🙂