Pizza z kurczakiem i serem
Pizza z kurczakiem i serem jest dziś dla mnie szybkim obiadem.
Dodatkowo do pizzy użyłam ser swojski koryciński Czesławy Zarzeckiej
który nadaje pizzy smaku rozpływającego się aksamitu w ustach.
Składniki :
Ciasto :
1,5 szkl. mąki pszennej + odrobina do podsypania
25g drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżki oliwy
1/2 szkl. ciepłej wody
Dodatki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 garście sera korycińskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 papryka
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy z chili (użyłam firmy Bonduelle)
500 g pieczarek
250g pomidorków cherry
400g śmietany 18%
sól , oliwa
pieprz (użyłam firmy Piątnica)
przyprawa pomidor czosnek i bazylia (użyłam firmy Piątnica)
Przygotowanie:
Ciasto :
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy z cukrem.
Mieszamy i dodajemy ciepłą wodę.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę.
Następnie wlewamy rozczyn drożdżowy.
Zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Farsz:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
Obsmażamy na oleju pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Studzimy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paski.
Podduszamy na oleju, a następnie odcedzamy na sitku.
Kukurydzę z chili odsączamy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Pomidorki myjemy i kroimy na pół.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra.
Ser kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy (u mnie była to klasyczna blacha z piekarnika).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy nasze ciasto.
Śmietanę łączymy z solą i pieprzem (proporcje przypraw zależą od naszego gustu).
Powstały sos wylewamy na ciasto, a na jego wierzchu wykładamy
pieczarki, pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, ser i pomidorki.
Całość posypujemy przyprawą pomidory, czosnek i bazylia do smaku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez 25-30 minut.
Smacznego
Ciekawie wygląda , pyszne składniki dodałaś 🙂