Pizza z mięsem mielonym
Z racji tego, że za oknem deszcz strasznie pada
i z grilla nic nie wyszło na pocieszenie proponuję
szybką pizzę z mięsem mielonym.
Składniki :
Ciasto :
0,5 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki cukru
łyżeczka płaska soli
Nadzienie :
500g mięsa mielonego
300g pasty pomidorowej (użyłam Passata di pomodoro De Cecco firmy Smaki Południa)
1 zielona papryka
2 cebule
250g pieczarek
25 dag żółty ser starty
sól
pieprz
olej
masło
Przygotowanie:
Ciasto :
Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki
przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto ( gdyby ciasto
było twarde dodajemy jeszcze trochę wody). Na sam koniec dodajemy oliwę.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek.
Nadzienie :
Paprykę myjemy i kroimy w paski usuwając gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać olej. Obrane i pokrojone w piórka cebule zeszklić.
Dodać mięso mielone podsmażamy.
Pod koniec dodajemy pastę pomidorową.
Trzymamy na ogniu 3-4minuty.
Obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki
usmażyć doprawiając pod koniec solą i pieprzem podduszamy na masełku.
Na formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia
układamy placek o wyższych bokach.
Wykładamy mięso.
Na mięsie układamy pieczarki i plasterki papryki.
Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez 30 minut
Smacznego
Dodaj komentarz