Menu
  • Dziś jest : 5 października 2024 Imieniny : Igora, Apolinarego, Placyda
  • Menu

    Pizza z mięsem mielonym

  • Pizza z mięsem mielonym

    Z racji tego, że za oknem deszcz strasznie pada
    i z grilla nic nie wyszło na pocieszenie proponuję
    szybką pizzę z mięsem mielonym.

    Składniki :

    Ciasto :

    0,5 kg mąki pszennej
    50 g drożdży
    1 szkl. ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    0,5 łyżeczki cukru
    łyżeczka płaska soli

    Nadzienie :

    500g mięsa mielonego
    300g pasty pomidorowej (użyłam Passata di pomodoro De Cecco firmy Smaki Południa)
    1 zielona papryka
    2 cebule
    250g  pieczarek
    25 dag żółty ser starty
    sól
    pieprz
    olej
    masło

    Przygotowanie:

    Ciasto :
    Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki
    przykryć lnianą ściereczką i  odstawić na 15 minut aż wyrosną.
    Do mąki z solą dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto ( gdyby ciasto
    było twarde dodajemy jeszcze trochę wody). Na sam koniec dodajemy oliwę.
    Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek.

    Nadzienie :
    Paprykę myjemy i kroimy w paski usuwając gniazda nasienne.
    Na patelni rozgrzać olej. Obrane i pokrojone w piórka cebule zeszklić.
    Dodać mięso mielone podsmażamy.
    Pod koniec dodajemy pastę pomidorową.
    Trzymamy na ogniu 3-4minuty.
    Obrane, umyte i pokrojone w plastry pieczarki
    usmażyć doprawiając pod koniec solą i pieprzem podduszamy na masełku.

    Na formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia
    układamy placek o wyższych bokach.
    Wykładamy mięso.
    Na mięsie układamy pieczarki i plasterki papryki.
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez 30 minut
    Smacznego

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *