Pizza z tuńczykiem
Kuchnia włoska i jej nieziemskie smaki które uwielbiam.
mogłabym delektować się smakiem przez długi czas.
Dziś moja Pizza z tuńczykiem była przygotowana specjalnie dla męża,
podana na talerzach porcelany Bogucice o żywych, radosnych kolorach
które dodają potrawom uroku i sprawiają, że prezentują się apetycznie.
Składniki :
2 szkl. mąki pszennej typ 500 + do podsypania
1 szkl. wody
30g drożdży
szczypta soli
160g masła
2 łyżeczki cukru
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka pomidorków koktajlowych
oliwa
125g sera mozzarella
15-20 szt. oliwek zielonych
1 cebula
oregano
pieprz
sól
sos madziarów (użyłam firmy Folwark)
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem.
Chwilę czekamy.
Mieszamy, by się rozpuściły.
Łączymy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy
i miękkie masło (najlepiej, by miało pokojową temperaturę).
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
(ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę.
Szklimy ją i dodajemy pomidory.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy pozostawiając wyższe brzegi.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem pomidorowym.
Wykładamy tuńczyka odsączonego z zalewy i oliwki.
Posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 30-40 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego
pychotka, musze spróbować 🙂