Pokusa
Istne niebo dla naszych kubków smakowych.
Składniki :
4 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
3 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
16g cukru waniliowego
1 budyń Toffi
1 budyń waniliowy
200g masła
700 ml śmietany 30%
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny
6 kropli aromatu waniliowego
3/4 szkl. przegotowanej wody
Przygotowanie :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Gdy masa będzie idealnie gładka dodajemy mąkę przesiana z proszkiem i kakaem.
Wszystko mieszamy do połączenia składników.
Wlewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
przez 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie nasączamy zimną przegotowaną wodą
(1/3 szkl) z dodatkiem aromatu waniliowego.
W garnku zagotowujemy mleko (2 szkl.) masło i cukier waniliowy.
Pod koniec dodajemy budynie rozpuszczone w szklance pozostałego mleka.
Chwilę gotujemy na małym ogniu mieszając.
Gotową masę wylać na nasączone ciasto, a następnie odstawić do ostygnięcia.
W 1/3 szkl. gorącej wody zaparzamy kawę w której rozpuszczamy żelatynę. Studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Na sam koniec dodajemy ostudzoną kawę z żelatyną.
Całość mieszamy i wykładamy na masę budyniową.
Wierzch ciasta posypujemy kakaem i posypką czekoladową.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego
Rzeczywiście kusząco wygląda. Te wszystkie kremowe warstwy, mmm…
mniam mniam, na święta co prawda już nie zrobię ale po świętach dlaczego by nie.. 😉
Polecam jest pyszne 😉
Świetne ciasto Paulinko, pysznie wygląda 🙂 mogę się poczęstować 🙂
Oczywiście 🙂
Wygląda ciekawie . Zresztą ja bardzo lubię przekładane ciasta .
Ja również