Menu
  • Dziś jest : 19 marca 2025 Imieniny : Józefa, Bogdana, Laili
  • Menu

    Pokusa

  • Pokusa

    Istne niebo dla naszych kubków smakowych.

    Składniki :

    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    3 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
    16g cukru waniliowego
    1 budyń Toffi
    1 budyń waniliowy
    200g masła
    700 ml śmietany 30%
    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    6 kropli aromatu waniliowego
    3/4 szkl. przegotowanej wody

    Przygotowanie :

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
    Dodajemy cukier, a następnie żółtka.
    Gdy masa będzie idealnie gładka dodajemy mąkę przesiana z proszkiem i kakaem.
    Wszystko mieszamy do połączenia składników.
    Wlewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    przez 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie nasączamy zimną przegotowaną wodą
    (1/3 szkl) z dodatkiem aromatu waniliowego.
    W garnku zagotowujemy mleko (2 szkl.) masło i cukier waniliowy.
    Pod koniec dodajemy budynie rozpuszczone w szklance pozostałego mleka.
    Chwilę gotujemy na małym ogniu mieszając.
    Gotową masę wylać na nasączone ciasto, a następnie odstawić do ostygnięcia.
    W 1/3 szkl. gorącej wody zaparzamy kawę w której rozpuszczamy żelatynę. Studzimy.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
    Na sam koniec dodajemy ostudzoną kawę z żelatyną.
    Całość mieszamy i wykładamy na masę budyniową.
    Wierzch ciasta posypujemy kakaem i posypką czekoladową.
    Ciasto chłodzimy w lodówce.
    Smacznego

  • 7 odpowiedzi na “Pokusa”

    1. gin pisze:

      Rzeczywiście kusząco wygląda. Te wszystkie kremowe warstwy, mmm…

    2. Malvie pisze:

      mniam mniam, na święta co prawda już nie zrobię ale po świętach dlaczego by nie.. 😉

    3. Marzena pisze:

      Świetne ciasto Paulinko, pysznie wygląda 🙂 mogę się poczęstować 🙂

    4. Wygląda ciekawie . Zresztą ja bardzo lubię przekładane ciasta .

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *