Menu
  • Dziś jest : 19 stycznia 2025 Imieniny : Henryka, Mariusza, Erwina
  • Menu

    Polędwiczka wieprzowa z jabłkami

  • Polędwiczka wieprzowa z jabłkami

    Polędwiczka wieprzowa z jabłkami o delikatnym smaku.
    Aksamitny smak rozpływa się w ustach.

    Składniki :

    2 polędwiczki wieprzowe
    3 kwaśne jabłka
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka szałwii
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
    1,5 szkl. soku z jabłek 100% można użyć cydru
    1,5 szkl. wywaru warzywnego
    1 średnia cebula
    2 łyżki oliwy lub oleju

    Przygotowanie :

    Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 3cm.
    Rozbijamy mięsko.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę.
    Szklimy ją, dodajemy cukier. Chwilę podduszamy.
    Następnie obsmażamy z dwóch stron mięso na rumiano.
    Przekładamy obsmażone mięso do garnka.
    Podlewamy wywarem, sokiem i dodajemy szałwię.
    Dusimy do miękkości.
    W między czasie myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne z jabłek.
    Kroimy na ósemki i dodajemy do całości.
    Dusimy 5-6 minut.
    Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
    Podajemy np. z ziemniakami
    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Polędwiczka wieprzowa z jabłkami”

    1. Bogusława pisze:

      Brzmi pysznie ! Z cydrem muszę spróbować!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *