Polędwiczka wieprzowa z jabłkami
Polędwiczka wieprzowa z jabłkami o delikatnym smaku.
Aksamitny smak rozpływa się w ustach.
Składniki :
2 polędwiczki wieprzowe
3 kwaśne jabłka
sól
pieprz
1 łyżeczka szałwii
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1,5 szkl. soku z jabłek 100% można użyć cydru
1,5 szkl. wywaru warzywnego
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie :
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 3cm.
Rozbijamy mięsko.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę.
Szklimy ją, dodajemy cukier. Chwilę podduszamy.
Następnie obsmażamy z dwóch stron mięso na rumiano.
Przekładamy obsmażone mięso do garnka.
Podlewamy wywarem, sokiem i dodajemy szałwię.
Dusimy do miękkości.
W między czasie myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne z jabłek.
Kroimy na ósemki i dodajemy do całości.
Dusimy 5-6 minut.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Podajemy np. z ziemniakami
Smacznego
Brzmi pysznie ! Z cydrem muszę spróbować!