Menu
  • Dziś jest : 12 kwietnia 2024 Imieniny : Juliusza, Ludosława, Zenona
  • Menu

    Półkruche z budyniem i śliwkami

  • Półkruche z budyniem i śliwkami

    Rewelacyjne na spotkanie z rodziną jak również do kawki

    Składniki :

    3 szkl. mąki
    kostka masła
    16g proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    5 białek
    0,5 szkl. cukru
    2 op.budyniu waniliowego z cukrem
    0,5 szkl. oleju
    30 dag śliwek

    Przygotowanie :

    Na stolnicę wysypać mąkę przesianą z proszkiem, dodać cukier, żółtka i posiekane masło.
    Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( jedną większą, drugą mniejszą) i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
    Blachę ( wym. 25×30 ) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta bezpośrednio na blachę.
    Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 20 minut, następnie ciasto wystawić do schłodzenia.
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać budyń i miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Gdy masa będzie gładka powoli wlać olej. Miksować do połączenia składników.
    Śliwki umyć, wydrylować. W zależności od ich wielkości pokroić na połówki bądź ćwiartki.
    Na podpieczony spód wylać masę , a na niej rozłożyć śliwki. Na wierzchu zetrzeć pozostałą część ciasta.
    Piec w temperaturze 190 st.C przez 30-40 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta).
    Smacznego

     

  • Jedna odpowiedź do “Półkruche z budyniem i śliwkami”

    1. ladylaurabloq pisze:

      Bardzo smaczne ciasto ,pozdrawiam.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *