Półkruche z budyniem i śliwkami
Rewelacyjne na spotkanie z rodziną jak również do kawki
Składniki :
3 szkl. mąki
kostka masła
16g proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
5 białek
0,5 szkl. cukru
2 op.budyniu waniliowego z cukrem
0,5 szkl. oleju
30 dag śliwek
Przygotowanie :
Na stolnicę wysypać mąkę przesianą z proszkiem, dodać cukier, żółtka i posiekane masło.
Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( jedną większą, drugą mniejszą) i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Blachę ( wym. 25×30 ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta bezpośrednio na blachę.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 20 minut, następnie ciasto wystawić do schłodzenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać budyń i miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gdy masa będzie gładka powoli wlać olej. Miksować do połączenia składników.
Śliwki umyć, wydrylować. W zależności od ich wielkości pokroić na połówki bądź ćwiartki.
Na podpieczony spód wylać masę , a na niej rozłożyć śliwki. Na wierzchu zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 190 st.C przez 30-40 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta).
Smacznego
Bardzo smaczne ciasto ,pozdrawiam.