Pomidory faszerowane
Pomidory faszerowane są niezawodną przekąską na każdej imprezie.
Podawane na zimno dodadzą energii w ciepłe słoneczne dni.
Składniki :
5 pomidorków
1 op. tuńczyka w kawałkach po śródziemnomorsku (użyłam firmy Graal)
100 g oliwek zielonych z pastą paprykową
80g kapary
1 łyżka majonezu (użyłam firmy Develey)
3 jajka
sól
pieprz
Do dekoracji :
kapary
oliwki
majonez (użyłam firmy Develey)
Przygotowanie :
Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ok.7mm część od strony ogonka.
Wydrążamy środki.
W środek każdego pomidorka sypiemy sól i odrobinę pieprzu.
Odstawiamy, by puściły wodę.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Obieramy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka rozcieramy widelcem z 1 łyżką majonezu.
Dodajemy odsączone kapary i oliwki przekrojone na pół
oraz kawałki tuńczyka.
Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem wypełniamy pomidorki.
Na wierzchu każdego rozsmarowujemy majonez.
Dodajemy oliwki i kapary.
Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki do schłodzenia.
Smacznego
wyglądaja ekstra chyba jutro sprawdze jak smakuja
Pomysłowe , fajna przekąska na upał . Majonez idealnie pasuje do pomidora i jajek 🙂
pięknie wygląda 🙂 zastąpiłabym tylko tego tuńczyka czymś innym 😀
skosztowałabym chętnie bez oliwek
Znów kusisz smakami !
Tak pięknie to wygląda ,że spróbowałabym nawet z kaparami i oliwkami 🙂
Fajnie ,że podpowiadasz, przypominasz zapomniane przepisy, tworzysz ich nowe wersje !