Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Pomidory faszerowane

  • Pomidory faszerowane

    Pomidory faszerowane są niezawodną przekąską na każdej imprezie.
    Podawane na zimno dodadzą energii w ciepłe słoneczne dni.

    Składniki :

    5 pomidorków
    1 op. tuńczyka w kawałkach po śródziemnomorsku (użyłam firmy Graal)
    100 g oliwek zielonych z pastą paprykową
    80g kapary
    1 łyżka majonezu  (użyłam firmy Develey)
    3 jajka
    sól
    pieprz

    Do dekoracji :

    kapary
    oliwki
    majonez (użyłam firmy Develey)

    Przygotowanie :

    Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ok.7mm część od strony ogonka.
    Wydrążamy środki.
    W środek każdego pomidorka sypiemy sól i odrobinę pieprzu.
    Odstawiamy, by  puściły wodę.
    Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
    Obieramy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka rozcieramy widelcem z 1 łyżką majonezu.
    Dodajemy odsączone kapary i oliwki przekrojone na pół
    oraz kawałki tuńczyka.
    Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Przygotowanym farszem wypełniamy pomidorki.
    Na wierzchu każdego rozsmarowujemy majonez.
    Dodajemy oliwki i kapary.
    Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki do schłodzenia.
    Smacznego

  • 5 odpowiedzi na “Pomidory faszerowane”

    1. paulinak pisze:

      wyglądaja ekstra chyba jutro sprawdze jak smakuja

    2. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Pomysłowe , fajna przekąska na upał . Majonez idealnie pasuje do pomidora i jajek 🙂

    3. Malvie pisze:

      pięknie wygląda 🙂 zastąpiłabym tylko tego tuńczyka czymś innym 😀

    4. Justyna pisze:

      skosztowałabym chętnie bez oliwek

    5. wadera61 pisze:

      Znów kusisz smakami !
      Tak pięknie to wygląda ,że spróbowałabym nawet z kaparami i oliwkami 🙂
      Fajnie ,że podpowiadasz, przypominasz zapomniane przepisy, tworzysz ich nowe wersje !

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *