Menu
  • Dziś jest : 13 stycznia 2025 Imieniny : Bogumiła, Weroniki, Leoncjusza
  • Menu

    Pomidory nadziewane pastą jajeczną

  • Pomidory nadziewane pastą jajeczną

    Lekkie orzeźwiające śniadanie odbiegające bardzo od tradycyjnego posiłku jakim niewątpliwie są kanapki. Pomidory nadziewane pastą jajeczną są szybkie w przygotowaniu, prezentują się elegancko. Możliwości nadziewania pomidorów mamy ogrom od warzyw i jajek poprzez sery i wędliny. Wszystko z nutą ziół z których najlepsze połączenie tworzą z bazylią i oregano.

    Składniki :

    8 średnich pomidorów
    10 jajek
    pęczek koperku
    2 łyżki majonezu (użyłam firmy Folwark)
    sól
    pieprz
    woda

    Przygotowanie :

    Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ok.7mm część od strony ogonka.
    Wydrążamy środki.
    W środek każdego pomidorka sypiemy sól i odrobinę pieprzu.
    Odstawiamy, by  puściły wodę.
    Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
    Obieramy.
    Rozgniatamy widelcem
    Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.
    Dodajemy do jajek wraz z majonezem.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Przygotowanym farszem wypełniamy pomidory pamiętając, by usunąć z wydrążonych pomidorów wodę powstałą po ich
    osoleniu.Pomidory schładzamy w lodówce 1-2 godziny.
    Podajemy na zimno udekorowane koperkiem.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Pomidory nadziewane pastą jajeczną”

    1. Marcel pisze:

      Podoba mi się, że można je robić na zimno. To oznacza, że mogę je sobie zrobić wieczorem, a rano wyciągnąć na śniadanie… jest smacznie, ładnie i oszczędność czasu, a rano przecież zawsze go tak mało!

    2. Altis pisze:

      wygląda niezle, ciekawe jak smakuje… trzeba zrobić na próbę:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *