Pomidory nadziewane pastą jajeczną
Lekkie orzeźwiające śniadanie odbiegające bardzo od tradycyjnego posiłku jakim niewątpliwie są kanapki. Pomidory nadziewane pastą jajeczną są szybkie w przygotowaniu, prezentują się elegancko. Możliwości nadziewania pomidorów mamy ogrom od warzyw i jajek poprzez sery i wędliny. Wszystko z nutą ziół z których najlepsze połączenie tworzą z bazylią i oregano.
Składniki :
8 średnich pomidorów
10 jajek
pęczek koperku
2 łyżki majonezu (użyłam firmy Folwark)
sól
pieprz
woda
Przygotowanie :
Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ok.7mm część od strony ogonka.
Wydrążamy środki.
W środek każdego pomidorka sypiemy sól i odrobinę pieprzu.
Odstawiamy, by puściły wodę.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Obieramy.
Rozgniatamy widelcem
Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.
Dodajemy do jajek wraz z majonezem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem wypełniamy pomidory pamiętając, by usunąć z wydrążonych pomidorów wodę powstałą po ich
osoleniu.Pomidory schładzamy w lodówce 1-2 godziny.
Podajemy na zimno udekorowane koperkiem.
Smacznego
Podoba mi się, że można je robić na zimno. To oznacza, że mogę je sobie zrobić wieczorem, a rano wyciągnąć na śniadanie… jest smacznie, ładnie i oszczędność czasu, a rano przecież zawsze go tak mało!
wygląda niezle, ciekawe jak smakuje… trzeba zrobić na próbę:)
Polecam 😉