Pomidory suszone w oliwie
Pomidory suszone w oliwie jako jedna z lepszych rzeczy które możemy sobie przygotować na zimę.
Sprawdzają się rewelacyjnie,a satysfakcja z ich samodzielnego przygotowania jest bezcenna.
Składniki :
4 kg pomidorów polnych
1 l oliwy
10 łyżek octu jabłkowego (użyłam firmy Develey)
12 ząbków czosnku (jego ilość zależy od naszych upodobań smakowych)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oregano
2 łyżki rozmarynu
Przygotowanie :
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na części.
Następnie pomidory suszymy w suszarce do grzybów do momentu
aż staną się miękkie/ skurczone.
Po tym czasie pomidorki przekładamy do miski solimy, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła oraz ocet.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane pomidory przekładamy do czystych słoiczków i zalewamy gorącą oliwą.
Zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 15 minut.
Bardzo dobry pomysł . Też myślę aby zrobić .
A jakie to są polne pomidory? i czy nie mogą być zwykłe z bazarku? No i drugie pytanie, gdyż nie mam suszarki do grzybów, czy mogę je jakoś podsuszyć np w piekarniku?
Napisałam, że polne ponieważ pochodzą z mojej uprawy, a w piekarniku jak najbardziej można podsuszyć w temperaturze 60-70 st.C
dzięki, chyba podejmę wyzwanie, bo uwielbiam suszone pomidory, a własne to fajna satysfakcja 🙂 Jak długo powinnam je podsuszać w piekarniku?
W piekarniku nigdy nie podsuszałam. Wszystko zależy na jaką grubość je pokroimy. W suszarce to kilka godzin trzeba. Najlepiej będzie pilnować
Bardzo lubię pomidory w zalewie 🙂 muszę sobie takie zrobić 🙂 super i smaczny pomysł 🙂
robiłam kiedyś podobne, dobre wyszły. muszę i tych spróbować 😀
A i jeszcze jedno pytanko – czy one powinny jakiś czas odstać aby były lepsze czy zaraz po zrobieniu można je już jeść 🙂
Ja zawsze chwilę czekam zanim złapiemy smak i zjemy wszystkie
Smaczna przekąska 🙂
Warto ją zrobić !
fajny przepis na zimowe dni w sam raz na przekąskę
fajny przepisik
Uwielbiam takie, zrobię na dniach 🙂