Menu
  • Dziś jest : 6 lutego 2020 Imieniny : Bohdana, Doroty, Pawła
  • Menu

    Pomidory suszone w oliwie

  • Pomidory suszone w oliwie

    Pomidory suszone w oliwie jako jedna z lepszych rzeczy które możemy sobie przygotować na zimę.
    Sprawdzają się rewelacyjnie,a  satysfakcja z ich samodzielnego przygotowania jest bezcenna.

    Składniki :

    4 kg pomidorów polnych
    1 l oliwy
    10 łyżek octu jabłkowego (użyłam firmy Develey)
    12 ząbków czosnku (jego ilość zależy od naszych upodobań smakowych)
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oregano
    2 łyżki rozmarynu

    Przygotowanie :

    Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na części.
    Następnie pomidory suszymy w suszarce do grzybów do momentu
    aż staną się miękkie/ skurczone.
    Po tym czasie pomidorki przekładamy do miski
    solimy, octujemy, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła.
    Wszystko delikatnie mieszamy.
    Tak przygotowane pomidory przekładamy do czystych słoiczków i zalewamy gorącą oliwą.
    Zakręcamy.
    Pasteryzujemy przez 15 minut.

  • 13 odpowiedzi na “Pomidory suszone w oliwie”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Bardzo dobry pomysł . Też myślę aby zrobić .

    2. snegova pisze:

      A jakie to są polne pomidory? i czy nie mogą być zwykłe z bazarku? No i drugie pytanie, gdyż nie mam suszarki do grzybów, czy mogę je jakoś podsuszyć np w piekarniku?

      • paula pisze:

        Napisałam, że polne ponieważ pochodzą z mojej uprawy, a w piekarniku jak najbardziej można podsuszyć w temperaturze 60-70 st.C

        • snegova pisze:

          dzięki, chyba podejmę wyzwanie, bo uwielbiam suszone pomidory, a własne to fajna satysfakcja 🙂 Jak długo powinnam je podsuszać w piekarniku?

          • paula pisze:

            W piekarniku nigdy nie podsuszałam. Wszystko zależy na jaką grubość je pokroimy. W suszarce to kilka godzin trzeba. Najlepiej będzie pilnować

    3. Marzena pisze:

      Bardzo lubię pomidory w zalewie 🙂 muszę sobie takie zrobić 🙂 super i smaczny pomysł 🙂

    4. Malvie pisze:

      robiłam kiedyś podobne, dobre wyszły. muszę i tych spróbować 😀

    5. snegova pisze:

      A i jeszcze jedno pytanko – czy one powinny jakiś czas odstać aby były lepsze czy zaraz po zrobieniu można je już jeść 🙂

    6. wadera61 pisze:

      Smaczna przekąska 🙂
      Warto ją zrobić !

    7. Justyna pisze:

      fajny przepis na zimowe dni w sam raz na przekąskę

    8. kasia pisze:

      fajny przepisik

    9. Madzia pisze:

      Uwielbiam takie, zrobię na dniach 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Karkówka z grilla w marynacie

    Karkówka z grilla w marynacie jest klasycznym daniem serwowanym przez Polaków w okresie grillowym. Dziś przedstawię Wam mój pomysł na...

    Zamknij