Pomidory zapiekane z serem i sardynkami
Pomidory zapiekane z serem i sardynkami brzmi dla Was smacznie? U nas ta propozycja ma wielu fanów którzy tylko czekają na ten mały rarytas. Pomidory zapiekane z serem i sardynkami będą rewelacyjne podczas zabaw karnawałowych, jako przekąska zrobiona do pracy, a w okresie świątecznym może gościć na naszym stole jako jedno z dań wigilijnych. Wykonanie jest łatwe, a smak niesamowity, to jak robicie takie pomidory?
Składniki :
10 pomidorów średniej wielkości
150g sardynek w oleju
garść kaparów
duża garść oliwek
1/2 szkl. sera żółtego
2 cebule
1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/3 szkl. oliwy
sól
pieprz
1/2 szkl. bułki tartej
Dodatkowo :
tłuszcz
naczynie żaroodporne bądź inne do zapiekania
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy od góry plaster o grubości około 1 cm.
Następnie delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ który siekamy drobno.
Kapary, oliwki i sardynki odsączamy na sitku.
Natkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno kroimy.
Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.
Dodajemy kapary, sardynki, pokrojone oliwki, posiekany miąższ z pomidorów oraz natkę pietruszki.
Na osobnej patelni zrumieniamy połowę bułki tartej.
Dodajemy do farszu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy i dusimy na małym ogniu 10-15 minut.
Na sam koniec dodajemy połowę sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach.
Mieszamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy.
Umieszczamy w nim pomidory wypełnione farszem.
Wierzch pomidorów posypujemy pozostałym serem i bułką tartą.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170st.C
Dodaj komentarz