Potrawka z kaszy gryczanej i kiełbasy
Co zrobić na obiad, by się nie narobić. Zacząć tydzień lekko i kolorowo.
Mieć satysfakcję, że wszystkim smakuje. Obiad jest nie tylko smaczny, ale i syty?
Wystarczy, że przygotujesz proste danie – potrawka z kaszy gryczanej i kiełbasy.
Będzie szybko i łatwo, a od tego od razu lepszy humor jest na początku tygodnia 😉
Składniki:
200g kaszy gryczanej (2 woreczki)
1 zawijane pętko kiełbasy
2 cebule
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
1 puszka białej fasoli
1 szkl. wody
10 szt. pieczarek (można dodać więcej ja akurat miałam tyle w domu)
sól
pieprz
papryka ostra
olej
Przygotowanie :
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Paprykę myjemy, osuszamy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy, myjemy, odsączamy i kroimy w pióra.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Szklimy na oleju.
Następnie paprykę i pieczarki podsmażamy razem.
Usmażone warzywa przekładamy do garnka, ana patelni przesmażamy na rozgrzanym oleju kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Po usmażeniu kiełbasę i odsączoną fasolę dodajemy do warzyw.
Podlewamy szklanką wody, chwilę podduszamy.
Dodajemy przecier i ugotowaną kaszę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Gotujemy do miękkości.
Podajemy na ciepło.
Wreszcie coś normalne bez udziwnień i facet da radę – oby więcej takich przepisów