Menu
  • Dziś jest : 15 lutego 2025 Imieniny : Faustyna, Jowity, Georginy
  • Menu

    Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy

  • Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy

    Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy to doskonały pomysł na zamknięcie smaku śliwek w słoiczku i cieszenie się nim przez cały jesienno-zimowy sezon. Niecodzienna kombinacja smakowa pobudzi nasze zmysły, zabierze w podróż do świata bajecznych smaków i aromatów. Tylko tutaj znajdziemy połączenie gorących słonecznych cytrusów z naszą rodzimą śliwką węgierką. Spróbujcie koniecznie tego połączenia.

    Składniki :

    4 kg śliwek węgierek
    3 pomarańcze
    1 szkl. cukru

    Przygotowanie :

    Śliwki myjemy i drylujemy.
    Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
    Do dużego garnka wlewamy sok i dokładamy śliwki oraz cukier.
    Całość gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły.
    Gdy śliwki zagotujemy i zaczną się rozpadać i gęstnieć dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
    Całość mieszamy (wtedy również częściej mieszamy).
    Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków.
    Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

  • 3 odpowiedzi na “Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy”

    1. Kaja pisze:

      Fajny pomysł na połączenie naszych rodzimych smaków z egzotyką

    2. Marzena pisze:

      Kochana pyszne połączenie smaków 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *