Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy to doskonały pomysł na zamknięcie smaku śliwek w słoiczku i cieszenie się nim przez cały jesienno-zimowy sezon. Niecodzienna kombinacja smakowa pobudzi nasze zmysły, zabierze w podróż do świata bajecznych smaków i aromatów. Tylko tutaj znajdziemy połączenie gorących słonecznych cytrusów z naszą rodzimą śliwką węgierką. Spróbujcie koniecznie tego połączenia.
Składniki :
4 kg śliwek węgierek
3 pomarańcze
1 szkl. cukru
Przygotowanie :
Śliwki myjemy i drylujemy.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Do dużego garnka wlewamy sok i dokładamy śliwki oraz cukier.
Całość gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły.
Gdy śliwki zagotujemy i zaczną się rozpadać i gęstnieć dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
Całość mieszamy (wtedy również częściej mieszamy).
Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Fajny pomysł na połączenie naszych rodzimych smaków z egzotyką
Kochana pyszne połączenie smaków 🙂
Dziękuje tak dobrze nam znane prawda 😉