Menu
  • Dziś jest : 6 grudnia 2024 Imieniny : Mikołaja, Jaremy, Leontyny
  • Menu

    Pstrąg pieczony

  • Niedziela, piękne słonko świeci aż chce się brać garściami wszystkie dobrodziejstwa jakie daje nam jesień.
    W końcu jest piękna, słoneczna pogoda, a w domu nie chce się siedzieć.
    Jeść niestety trzeba. Dziś u mnie wbrew tradycji jaka panuje w większości domów u mnie nie będzie rosołku i kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Ja na dziś proponuję rybę. Pstrąg pieczony nie wymaga od nas dużego nakładu pracy wystarczy kilka chwil i gotowe to smaczne, lekkie i zdrowe danie. Kto z Was się skusi na zdrową rybkę?

    Składniki:

    4 pstrągi
    2 cytryny
    ząbki czosnku wedle uznania
    sól
    pieprz cytrynowy
    masło
    pęczek kopru

    Przygotowanie :

    Pstrągi myjemy i osuszamy (wcześniej jeśli nie są to pstrągi patroszone to je patroszymy).
    Solimy i pieprzymy od zewnątrz i środka.
    Czosnek obieramy i drobno kroimy.
    Nadziewamy nimi rybę.
    Cytrynę (1 szt.) sparzamy i osuszamy.
    Kroimy w plastry.
    Wkładamy na całej długości ryby do środka.
    Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Z drugiej cytryny wyciskamy sok.
    Skrapiamy nim pstrągi.
    Na wierzch układamy plastry cytryny i wiórki masła.
    Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
    Podajemy na ciepło posypane posiekanym koprem.
    Smacznego

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *