Pstrąg pieczony
Niedziela, piękne słonko świeci aż chce się brać garściami wszystkie dobrodziejstwa jakie daje nam jesień.
W końcu jest piękna, słoneczna pogoda, a w domu nie chce się siedzieć.
Jeść niestety trzeba. Dziś u mnie wbrew tradycji jaka panuje w większości domów u mnie nie będzie rosołku i kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Ja na dziś proponuję rybę. Pstrąg pieczony nie wymaga od nas dużego nakładu pracy wystarczy kilka chwil i gotowe to smaczne, lekkie i zdrowe danie. Kto z Was się skusi na zdrową rybkę?
Składniki:
4 pstrągi
2 cytryny
ząbki czosnku wedle uznania
sól
pieprz cytrynowy
masło
pęczek kopru
Przygotowanie :
Pstrągi myjemy i osuszamy (wcześniej jeśli nie są to pstrągi patroszone to je patroszymy).
Solimy i pieprzymy od zewnątrz i środka.
Czosnek obieramy i drobno kroimy.
Nadziewamy nimi rybę.
Cytrynę (1 szt.) sparzamy i osuszamy.
Kroimy w plastry.
Wkładamy na całej długości ryby do środka.
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Z drugiej cytryny wyciskamy sok.
Skrapiamy nim pstrągi.
Na wierzch układamy plastry cytryny i wiórki masła.
Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
Podajemy na ciepło posypane posiekanym koprem.
Smacznego
Dodaj komentarz