Pstrąg w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Ryby wszyscy wiedzą, że są zdrowe tylko czemu tak mało ich jemy? Brak czasu, pomysłu na ich podanie, a może lenistwo?
Co nami kieruje? Pomyślcie taka rybka jest smaczna, smakuje idealnie. Możesz ją przygotować na obiad czy kolację.
Pstrąg łososiowy w sosie śmietanowo – pieczarkowym zjesz również na zimno.
Tak mało pracy, a tyle przyjemności z jedzenia.
Składniki :
2 filety pstrąga łososiowego
200ml śmietany 18%
1 pęczek kopru
8-10 pieczarek
1 cebula
łyżka masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól
pieprz
olej
Przygotowanie :
Filety myjemy, osuszamy skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 1 do lodówki.
Filety dzielimy na mniejsze kawałki.
Smażymy na maśle i oleju.
Po usmażeniu rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na pozostałym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w piórka cebulkę.
Gdy się zeszkli dodajemy obrane, umyte i pokrojone w piórka pieczarki.
Chwilę podduszamy.
Ściągamy z ognia i dodajemy umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy i wykładamy na rybę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
Podajemy na ciepło.
Już wiem, co będę jeść w piątek! Na pewno ta ryba smakuje wyśmienicie