Menu
  • Dziś jest : 5 grudnia 2024 Imieniny : Saby, Kryspiny, Wilmy
  • Menu

    Pstrąg w sosie śmietanowo-pieczarkowym

  • Ryby wszyscy wiedzą, że są zdrowe tylko czemu tak mało ich jemy? Brak czasu, pomysłu na ich podanie, a może lenistwo?
    Co nami kieruje? Pomyślcie taka rybka jest smaczna, smakuje idealnie. Możesz ją przygotować na obiad czy kolację.

    Pstrąg łososiowy w sosie śmietanowo – pieczarkowym zjesz również na zimno.
    Tak mało pracy, a tyle przyjemności z jedzenia.

    Składniki :

    2 filety pstrąga łososiowego
    200ml śmietany 18%
    1 pęczek kopru
    8-10 pieczarek
    1 cebula
    łyżka masła
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    sól
    pieprz
    olej

    Przygotowanie :

    Filety myjemy, osuszamy skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy na 1 do lodówki.
    Filety dzielimy na mniejsze kawałki.
    Smażymy na maśle i oleju.
    Po usmażeniu rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na pozostałym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w piórka cebulkę.
    Gdy się zeszkli dodajemy obrane, umyte i pokrojone w piórka pieczarki.
    Chwilę podduszamy.
    Ściągamy z ognia i dodajemy umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę.
    Wszystko mieszamy i wykładamy na rybę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
    Podajemy na ciepło.

  • Jedna odpowiedź do “Pstrąg w sosie śmietanowo-pieczarkowym”

    1. Natalia Skóra pisze:

      Już wiem, co będę jeść w piątek! Na pewno ta ryba smakuje wyśmienicie

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *