Menu
  • Dziś jest : 5 grudnia 2024 Imieniny : Saby, Kryspiny, Wilmy
  • Menu

    Ptysie

  • Ptysie

    Lekkie i niezobowiązujące.

    Składniki :

    1,5 szkl. mąki
    2 szkl. wody
    200g masła Masmal
    7 jajek
    2 szczypty soli
    4 deserki czekoladowe Alpro
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :
    W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą.
    Gdy się zagotuje dodajemy przesianą mąkę.
    Przykręcamy ogień.
    Miksujemy do momentu aż masa zacznie odchodzić od garnka.
    Studzimy.
    Gdy masa przestygnie dodajemy jajka ciągle miksując aż masa będzie
    idealnie gładka.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym wykładamy łyżką
    ptysie do upieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st.C przez 30 minut.
    Po upieczeniu studzimy.
    Następnie nadziewamy deserkami i posypujemy cukrem pudrem.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *