Menu
  • Dziś jest : 8 listopada 2024 Imieniny : Seweryna, Gotfryda, Hadriana
  • Menu

    Pucharek rozkoszy

  • Pucharek rozkoszy

    Pucharek rozkoszy to propozycja na bardziej pracochłonny deser.
    Połączenie orzechów z musem truskawkowym zaskoczy smakiem nie jedną osobę.

    Składniki :

    Masa :

    1/2 szkl. mleka orzechowego (użyłam firmy Alpro)
    100g tartych orzechów włoskich lub laskowych
    100-150g miękkiego masła
    1/2 szkl. cukru pudru

    Mus :

    450g truskawek bez szypułek (użyłam mrożonych)
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1/2 szkl. wody

    1/2 szk. cukru pudru

    Dodatkowo :

    płatki migdałów
    posypka kolorowa
    perełki

    Przygotowanie :

    Masa :

    Orzechy zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i studzimy.
    Masło ucieramy na puch.
    Stopniowo dodajemy cukier puder i przestudzone zalane mlekiem orzechy.
    Całość miksujemy aż składniki się połączą.

    Mus :

    Galaretkę rozpuszczamy w  wodzie, dodajemy żelatynę i studzimy.
    Truskawki wraz z cukrem przekładamy do blendera i miksujemy.
    Pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę z żelatyną.
    Mieszamy i schładzamy mus.

    Do pucharków nakładamy masę (ja robiłam to zwykłą łyżką).
    Następnie na masę nakładamy mus.
    Wierzch posypujemy posypką i perełkami.
    Dokładamy kilka płatków migdałów.
    Schładzamy w lodówce.
    Smacznego

  • 6 odpowiedzi na “Pucharek rozkoszy”

    1. Katarzyna Skrypnik pisze:

      wygląda smakowicie i pewnie też smakuje…

    2. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Proste , a jakie pożywne , bardzo fajny deser .

    3. Sylwestra pisze:

      Extra to wygląda ! Smakowicie 😉

    4. Justyna pisze:

      mniam sama słodycz

    5. wadera61 pisze:

      Pucharek rozkoszy to propozycja na bardziej pracochłonny deser. Połączenie orzechów z musem truskawkowym zaskoczy smakiem nie jedną osobę. Jak dla mnie ideał

    6. Marzena pisze:

      Ale pyszny deser 🙂 mniam lubię takie smaki 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *