Rogale marcińskie
Rogale marcińskie swoim smakiem osłodzą każdy dzień.
Składniki :
1 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
40g drożdży
3 żółtka
4 szkl. mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
250g masła
Nadzienie :
300g białego maku (użyłam firmy P.H.U Jawo)
100g kremu marcepanowego (użyłam firmy Zentis)
1/2szkl. cukru pudru
100g płatków migdałowych
4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
3 łyżki śmietany
2 białka
4-5 biszkoptów
100g orzechów włoskich
Dodatkowo :
1 jajko
1 łyżka mleka (użyłam firmy Alpro)
cukier puder
Przygotowanie :
Ciasto :
Drożdże rozkruszamy zasypujemy cukrem (1 łyżka) i mieszamy.
Łączymy je z połową mleka i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W szklance rozrabiamy żółtka z cukrem na kogel-mogel.
W rondelku roztapiamy 50g masła.
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli.
Dodajemy rozczyn drożdżowy, mleko i żółtka utarte z cukrem.
Wyrabiamy razem i dodajemy ostudzone, roztopione masełko.
Wyrabiamy do momentu aż masło się wchłonie.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt.
Miękkie masło kroimy na kawałki i wykładamy na rozwałkowane ciasto.
Równomiernie je rozsmarowujemy na całym cieście.
1/3 ciasta składamy do góry, a dolną część tak , by przykryła tą górną.
Ciasto dociskamy i obracamy o 90 stopni, a następnie delikatnie rozwałkowujemy.
Składamy jak poprzednio i czynność tą powtarzamy łącznie 3 razy za każdym razem ciasto chłodząc 1 godzinę w lodówce.
Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto zostawiamy na noc w lodówce.
Wyciągamy je na około 30 minut przed robieniem rogalików.
Nadzienie :
Mak i orzechy sparzamy wrzątkiem każde w oddzielnym naczyniu.
Zostawiamy na 30 minut po czym odsączamy na sitku i 3 razy przepuszczamy przez maszynkę mak i orzechy.
Masę marcepanową miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną.
Do zmiksowanej masy dodajemy po trochu mak z orzechami cały czas miksując.
Dodajemy pokruszone biszkopty i skórkę pomarańczową.
Całość mieszamy delikatnie.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając.
Masa jest zwarta, ale nie twarda.
Ciasto na rogale rozwałkowujemy na prostokąt (65x40cm)przecinamy wzdłuż dłuższego boku na 2 części.
Z każdej części wycinamy 8 lub 12 trójkątów.
Na każdy trójkąt ciasta wykładamy nadzienie pozostawiając margines po bokach.
Zwinąć rogaliki.
Masa makowa powinna wręcz wystawać z tych rogalików.
Gotowe rogaliki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C.
Rogale pieczemy posmarowane jajkiem rozkłóconym z mlekiem przez 25-30 minut.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Pycha 🙂 uwielbiam takie rogaliki :-):-):-)
Zawsze chciałam je zrobić, ale nie miałam przepisu.
Dzięki