Menu
  • Dziś jest : 23 marca 2025 Imieniny : Oktawiana, Pelagii, Zbisława
  • Menu

    Rogale marcińskie

  • Rogale marcińskie

    Rogale marcińskie swoim smakiem osłodzą każdy dzień.

    Składniki :

    1 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro)
    40g drożdży
    3 żółtka
    4 szkl. mąki
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    250g masła

    Nadzienie :

    300g białego maku (użyłam firmy P.H.U Jawo)
    100g kremu marcepanowego (użyłam firmy Zentis)
    1/2szkl. cukru pudru
    100g płatków migdałowych
    4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    3 łyżki śmietany
    2 białka
    4-5 biszkoptów
    100g orzechów włoskich

    Dodatkowo :

    1 jajko
    1 łyżka mleka (użyłam firmy Alpro)
    cukier puder

    Przygotowanie :

    Ciasto :

    Drożdże rozkruszamy zasypujemy cukrem (1 łyżka) i mieszamy.
    Łączymy je z połową mleka i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
    W szklance rozrabiamy żółtka z cukrem na kogel-mogel.
    W rondelku roztapiamy 50g masła.
    Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli.
    Dodajemy rozczyn drożdżowy, mleko i żółtka utarte z cukrem.
    Wyrabiamy razem i dodajemy ostudzone, roztopione masełko.
    Wyrabiamy do momentu aż masło się wchłonie.
    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki.
    Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt.
    Miękkie masło kroimy na kawałki i wykładamy na rozwałkowane ciasto.
    Równomiernie je rozsmarowujemy na całym cieście.
    1/3 ciasta składamy do góry, a dolną część tak , by przykryła tą górną.
    Ciasto dociskamy i obracamy o 90 stopni, a następnie delikatnie rozwałkowujemy.
    Składamy jak poprzednio i czynność tą powtarzamy łącznie 3 razy za każdym razem ciasto chłodząc 1 godzinę w lodówce.
    Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto zostawiamy na noc w lodówce.
    Wyciągamy je na około 30 minut przed robieniem rogalików.

    Nadzienie :

    Mak i orzechy sparzamy wrzątkiem każde w oddzielnym naczyniu.
    Zostawiamy na 30 minut po czym odsączamy na sitku i 3 razy przepuszczamy przez maszynkę mak i orzechy.
    Masę marcepanową miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną.
    Do zmiksowanej masy dodajemy po trochu mak z orzechami cały czas miksując.
    Dodajemy pokruszone biszkopty i skórkę pomarańczową.
    Całość mieszamy delikatnie.
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając.
    Masa jest zwarta, ale nie twarda.
    Ciasto na rogale rozwałkowujemy na prostokąt (65x40cm)przecinamy wzdłuż dłuższego boku na 2 części.
    Z każdej części wycinamy 8 lub 12 trójkątów.
    Na każdy trójkąt ciasta wykładamy nadzienie pozostawiając margines po bokach.
    Zwinąć rogaliki.
    Masa makowa powinna wręcz wystawać z tych rogalików.
    Gotowe rogaliki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach,
    przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C.
    Rogale pieczemy posmarowane jajkiem rozkłóconym z mlekiem przez 25-30 minut.
    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego.

  • 2 odpowiedzi na “Rogale marcińskie”

    1. Marzena pisze:

      Pycha 🙂 uwielbiam takie rogaliki :-):-):-)

    2. Anka pisze:

      Zawsze chciałam je zrobić, ale nie miałam przepisu.
      Dzięki

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *