Menu
  • Dziś jest : 12 września 2024 Imieniny : Marii, Gwidona, Radzimira
  • Menu

    Rogaliki orzechowe z nadzieniem wieloowocowym

  • Rogaliki orzechowe z nadzieniem

    Jeśli znudziły Ci się tradycyjne rogaliki spróbuj moich rogalików orzechowych z nadzieniem wieloowocowym.
    Ciekawe połączenie składników smak rozpływający się w ustach.
    Sprawdzą się jako przekąska lub śniadanie.

    Składniki :

    800g mąki
    100g drożdży
    200g tartych orzechów włoskich Back Mit
    4 łyżeczki cukru
    3 jajka
    250g margaryny
    1 szkl. mleka orzechowego (użyłam Alpro)
    5 obrotów młynkiem soli morskiej (użyłam firmy Kamis )
    400g nadzienia wieloowocowego (użyłam firmy Zentis)

    Przygotowanie :

    Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
    Mleko podgrzewamy.
    Dodajemy do drożdży z 2 łyżkami mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie 15 minut).
    Masło rozpuszczamy.
    Mąkę przesiewamy do miski z solą i orzechami.
    Wbijamy 2 jajka.
    Dodajemy wyrośnięte drożdże i przestudzone rozpuszczone masło.
    Zagniatamy ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk odstawiamy
    w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Gdy to zrobi dzielimy je na kilka części.
    Z każdej części rozwałkowujemy na kształt koła.
    Dzielimy po przekątnych na 8 części.
    Na powstałych trójkątach u podstawy
    wykładamy po łyżeczce nadzienia.
    Zwijamy od podstawy dość ścisło.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez 20-25 minut (do momentu aż się zrumienią).
    Smacznego.

  • Jedna odpowiedź do “Rogaliki orzechowe z nadzieniem wieloowocowym”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Sama używam nadzienia Zentis i muszę ci powiedzieć , że jestem bardzo zadowolona ze smaku i konsystencji .

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *