Rogaliki orzechowe z nadzieniem wieloowocowym
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne rogaliki spróbuj moich rogalików orzechowych z nadzieniem wieloowocowym.
Ciekawe połączenie składników smak rozpływający się w ustach.
Sprawdzą się jako przekąska lub śniadanie.
Składniki :
800g mąki
100g drożdży
200g tartych orzechów włoskich Back Mit
4 łyżeczki cukru
3 jajka
250g margaryny
1 szkl. mleka orzechowego (użyłam Alpro)
5 obrotów młynkiem soli morskiej (użyłam firmy Kamis )
400g nadzienia wieloowocowego (użyłam firmy Zentis)
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
Mleko podgrzewamy.
Dodajemy do drożdży z 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie 15 minut).
Masło rozpuszczamy.
Mąkę przesiewamy do miski z solą i orzechami.
Wbijamy 2 jajka.
Dodajemy wyrośnięte drożdże i przestudzone rozpuszczone masło.
Zagniatamy ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk odstawiamy
w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy to zrobi dzielimy je na kilka części.
Z każdej części rozwałkowujemy na kształt koła.
Dzielimy po przekątnych na 8 części.
Na powstałych trójkątach u podstawy
wykładamy po łyżeczce nadzienia.
Zwijamy od podstawy dość ścisło.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez 20-25 minut (do momentu aż się zrumienią).
Smacznego.
Sama używam nadzienia Zentis i muszę ci powiedzieć , że jestem bardzo zadowolona ze smaku i konsystencji .