Menu
  • Dziś jest : 18 sierpnia 2019 Imieniny : Heleny, Bronisława, Ilony
  • Menu

    Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą

  • Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą

    Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą powstały w ramach akcji wspólnego pieczenia.
    W akcji udział po raz pierwszy brałam.
    W przygotowaniu rogalików pomagał mi mój synek, Więc mam nadzieję, że będziecie wyrozumiali.
    Dodam tylko, że rogaliki w szybkim tempie zniknęły, więc już dziś robimy powtórkę.
    Spróbujcie i Wy.

    Składniki :

    3 szkl. mąki
    250 g margaryny
    1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    powidła jagodowe
    1/2 tabliczki czekolady
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
    Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki .
    Blat/stolnicę oprószamy mąką.
    Ciasto dzielimy na 2 lub 3 (ja podzieliłam na 3 części).
    Każdą część rozwałkowujemy tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm .
    Koło przecinamy na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, czynność powtarzamy do momentu uzyskania 16 równych trójkątów.
    Każdy trójkąt smarujemy powidłami i dajemy kawałeczek czekolady.
    Następnie zwijamy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta.
    Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na którym układamy rogaliki.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez około 20 minut.
    Po upieczeniu rogaliki studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcja dobra dla tych którzy mają osoby chętne do zjedzenia natychmiast).

    Rady :

    Rogaliki równie dobrze możemy polukrować bądź polać polewą czekoladową.

    Razem ze mną rogaliki piekły :

    Bożena
    Wiosenka

    Jej kuchnia
    Agnieszka
    Iwona

    Lidia

  • 11 odpowiedzi na “Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Żałuję , że nie mogłam z wami piec . Pysznie wyglądają twoje rogaliki .

    2. wadera61 pisze:

      Pyszności! Uwielbiam rogaliki z dodatkiem czekolady !

    3. Justyna pisze:

      o ja moje ukochane rogaliki zjadłabym sobie

    4. Katarzyna Skrypnik pisze:

      pyszności, chyba wypróbuje!!!

    5. Krysia pisze:

      Wyglądają smakowicie… muszę sprawdzić przepis…

    6. wiosenka27 pisze:

      Wspaniałe. Dzięki za wspólny wypiek:)

    7. Marzena pisze:

      Pyszne rogaliki 🙂 dziękuje za wspólne pieczenie 🙂

    8. Agnieszka P. pisze:

      Wyglądają niebiańsko 😀 Wpraszam się!

    9. Magda pisze:

      Mniam. 🙂 Pysznie wyglądają. 🙂
      Dziękuję za wspólne pieczenie!

    10. Bożena pisze:

      Super, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia, dziękuję i zapraszam ponownie.Cieszę się ,że rogaliki smakowały, a wyglądają pysznie.

    11. Alicja pisze:

      Mniam wyglądają przepysznie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Pikle

    Jak co roku o tej porze przyszedł czas na robienie przetworów. Na pierwszy ogień poszły pikle. Składniki : 5 kg...

    Zamknij