Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą
Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą powstały w ramach akcji wspólnego pieczenia.
W akcji udział po raz pierwszy brałam.
W przygotowaniu rogalików pomagał mi mój synek, Więc mam nadzieję, że będziecie wyrozumiali.
Dodam tylko, że rogaliki w szybkim tempie zniknęły, więc już dziś robimy powtórkę.
Spróbujcie i Wy.
Składniki :
3 szkl. mąki
250 g margaryny
1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
powidła jagodowe
1/2 tabliczki czekolady
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki .
Blat/stolnicę oprószamy mąką.
Ciasto dzielimy na 2 lub 3 (ja podzieliłam na 3 części).
Każdą część rozwałkowujemy tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm .
Koło przecinamy na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, czynność powtarzamy do momentu uzyskania 16 równych trójkątów.
Każdy trójkąt smarujemy powidłami i dajemy kawałeczek czekolady.
Następnie zwijamy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta.
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na którym układamy rogaliki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C przez około 20 minut.
Po upieczeniu rogaliki studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcja dobra dla tych którzy mają osoby chętne do zjedzenia natychmiast).
Rady :
Rogaliki równie dobrze możemy polukrować bądź polać polewą czekoladową.
Razem ze mną rogaliki piekły :
Lidia
Żałuję , że nie mogłam z wami piec . Pysznie wyglądają twoje rogaliki .
Pyszności! Uwielbiam rogaliki z dodatkiem czekolady !
o ja moje ukochane rogaliki zjadłabym sobie
pyszności, chyba wypróbuje!!!
Wyglądają smakowicie… muszę sprawdzić przepis…
Wspaniałe. Dzięki za wspólny wypiek:)
Pyszne rogaliki 🙂 dziękuje za wspólne pieczenie 🙂
Wyglądają niebiańsko 😀 Wpraszam się!
Mniam. 🙂 Pysznie wyglądają. 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie!
Super, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia, dziękuję i zapraszam ponownie.Cieszę się ,że rogaliki smakowały, a wyglądają pysznie.
Mniam wyglądają przepysznie 🙂