Rogaliki śniadaniowe z nutą miodu
Rogaliki śniadaniowe z nutą miodu ich sposobów podania są tysiące,
ale tak naprawdę możemy je jeść ze smakiem same.
Składniki :
500g mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
3 łyżki miodu (Użyłam firmy Orzech)
1/4 kostki masła
1/2 szkl. mleka sojowego (użyłam firmy Alpro) może być zwykłe mleko
1/3 szkl. ciepłej wody
40g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki maku
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy i łączymy z wodą i 4 łyżkami mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło po rozpuszczeniu od razu łączymy z mlekiem.
Do rozczynu drożdżowego dodajemy mąkę, jajko, miód oraz masło połączone z mlekiem.
Zagniatamy ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy
w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła.
Po rozwałkowaniu ciasto dzielimy na trójkąty.
Zwijamy od podstawy.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie ich wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 18 minut.
Studzimy i zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Dodaj komentarz