Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Rogaliki śniadaniowe z nutą miodu

  • Rogaliki śniadaniowe z nutą miodu

    Rogaliki śniadaniowe z nutą miodu ich sposobów podania są tysiące,
    ale tak naprawdę możemy je jeść ze smakiem same.

    Składniki :

    500g mąki pszennej (użyłam z  Młynu Kopytowa)
    3 łyżki miodu (Użyłam firmy Orzech)
    1/4 kostki masła
    1/2 szkl. mleka sojowego (użyłam firmy Alpro) może być zwykłe mleko
    1/3 szkl. ciepłej wody
    40g drożdży
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    2 łyżki maku

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy i łączymy z wodą i 4 łyżkami mąki.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
    Masło po rozpuszczeniu od razu łączymy z mlekiem.
    Do rozczynu drożdżowego dodajemy mąkę, jajko, miód oraz masło połączone z mlekiem.
    Zagniatamy ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy
    w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części.
    Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła.
    Po rozwałkowaniu ciasto dzielimy na trójkąty.
    Zwijamy od podstawy.
    Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie ich wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 18 minut.
    Studzimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego

    wigilia

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *