Rogaliki trzyskładnikowe
Rogaliki trzyskładnikowe wszyscy ostatnio chwalili, a ja chcąc je sprawdzić
postanowiłam je przygotować na wizytę mojej koleżanki do herbatki.
Jako nadzienia użyłam nutelli ze śliwek i konfitur malinowych.
Smak był nieziemski.
Składniki :
300g śmietany 18%
4 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
250g margaryny
Dodatkowo :
1/2 słoika nutelli ze śliwek z tego przepisu klik
1/2 słoika konfitur z malin
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Na stolnicę przesiewamy mąkę.
Dodajemy śmietanę i margarynę.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Schładzamy w lodówce 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągamy.
Dzielimy na 3 części.
Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła.
Następnie kroimy trójkąty (zaczynając od podzielenia ciasta na pół w pionie i poziomie,
a następnie po przekątnych).
Na każdym trójkącie u jego szerszej podstawy wykładamy łyżeczkę nadzienia.
Zwijamy od grubszej do cieńszej części.
Zwinięte rogaliki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 30 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Rogaliki z nutellą śliwkową szybko znikają. Połączenie z malinami dodatkowo zaskoczyło mnie .Myślę,że będą wspaniale smakować.Warto wypróbować takie połączenie !
No nie, po co tu wchodziłem wieczorem. Teraz nie obejdzie się bez czegoś słodkiego, a jestem na diecie 🙂
Czasami można sobie pofolgować 😉