Menu
  • Dziś jest : 17 stycznia 2025 Imieniny : Antoniego, Jana, Sabiniana
  • Menu

    Rogaliki trzyskładnikowe

  • Rogaliki trzyskładnikowe

    Rogaliki trzyskładnikowe wszyscy ostatnio chwalili, a ja chcąc je sprawdzić
    postanowiłam je przygotować na wizytę mojej koleżanki do herbatki.
    Jako nadzienia użyłam nutelli ze śliwek i konfitur malinowych.
    Smak był nieziemski.

    Składniki :

    300g śmietany 18%
    4 szkl. mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
    250g margaryny

    Dodatkowo :

    1/2 słoika nutelli ze śliwek z tego przepisu klik
    1/2 słoika konfitur z malin
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Na stolnicę przesiewamy mąkę.
    Dodajemy śmietanę i margarynę.
    Zagniatamy gładkie ciasto.
    Schładzamy w lodówce 1-2 godziny.
    Po tym czasie ciasto wyciągamy.
    Dzielimy na 3 części.
    Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła.
    Następnie kroimy trójkąty (zaczynając od podzielenia ciasta na pół w pionie i poziomie,
    a następnie po przekątnych).
    Na każdym trójkącie u jego szerszej podstawy wykładamy łyżeczkę nadzienia.
    Zwijamy od grubszej do cieńszej części.
    Zwinięte rogaliki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 30 minut.
    Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Rogaliki trzyskładnikowe”

    1. wadera61 pisze:

      Rogaliki z nutellą śliwkową szybko znikają. Połączenie z malinami dodatkowo zaskoczyło mnie .Myślę,że będą wspaniale smakować.Warto wypróbować takie połączenie !

    2. Pablo pisze:

      No nie, po co tu wchodziłem wieczorem. Teraz nie obejdzie się bez czegoś słodkiego, a jestem na diecie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *