Rogaliki z dżemem
Rogaliki z pysznym dżemowym nadzieniem.
Idealne na śniadanie.
Składniki :
900g mąki
100g drożdży
4 łyżeczki cukru
3 jajka
200g masła
1 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
5 obrotów młynkiem soli morskiej (użyłam firmy Kamis)
przyprawa do kawy i deserów (użyłam firmy Kamis)
140g dżemu truskawka z rabarbarem (użyłam firmy Owocowa rozkosz)
300g dżemu Strawberry 100% Fruit (użyłam Streamline)
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
Mleko podgrzewamy.
Dodajemy do drożdży z 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie 15 minut).
Masło rozpuszczamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę z solą.
Wbijamy 2 jajka.
Dodajemy wyrośnięte drożdże i przestudzone rozpuszczone masło.
Zagniatamy ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy to zrobi dzielimy je na 4 części.
Z każdej części rozwałkowujemy na kształt koła.
Dzielimy po przekątnych na 8 części
(dla ułatwienia zdjęcie w galerii).
Na powstałych trójkątach u podstawy
wykładamy po łyżeczce dżemu.
Zwijamy od podstawy dość ścisło.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Posypujemy przyprawą do kawy i deserów
(1rogalik = 1 obrót młynka).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez 20-25 minut (do momentu aż się zrumienią).
Smacznego
- Szukasz pomysłu na ciekawe i słodkie śniadanie rogaliki sprawdzą się idealnie.
świetnie Ci wyszły, bardzo lubię takie rogaliki:)