Menu
  • Dziś jest : 15 lutego 2025 Imieniny : Faustyna, Jowity, Georginy
  • Menu

    Rogaliki z dżemem

  • Rogaliki z dżemem

    Rogaliki z pysznym dżemowym nadzieniem.
    Idealne na śniadanie.

    Składniki :

    900g mąki
    100g drożdży
    4 łyżeczki cukru
    3 jajka
    200g masła
    1 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
    5 obrotów młynkiem soli morskiej (użyłam firmy Kamis)
    przyprawa do kawy i deserów  (użyłam firmy Kamis)
    140g dżemu truskawka z rabarbarem (użyłam firmy Owocowa rozkosz)
    300g dżemu Strawberry 100% Fruit (użyłam Streamline)

    Przygotowanie :

    Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem.
    Mleko podgrzewamy.
    Dodajemy do drożdży z 2 łyżkami mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie 15 minut).
    Masło rozpuszczamy.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę z solą.
    Wbijamy 2 jajka.
    Dodajemy wyrośnięte drożdże i przestudzone rozpuszczone masło.
    Zagniatamy ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Gdy to zrobi dzielimy je na 4 części.
    Z każdej części rozwałkowujemy na kształt koła.
    Dzielimy po przekątnych na 8 części
    (dla ułatwienia zdjęcie w galerii).
    Na powstałych trójkątach u podstawy
    wykładamy po łyżeczce dżemu.
    Zwijamy od podstawy dość ścisło.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Posypujemy przyprawą do kawy i deserów
    (1rogalik = 1 obrót młynka).
    Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez 20-25 minut (do momentu aż się zrumienią).
    Smacznego

     

  • Jedna odpowiedź do “Rogaliki z dżemem”

    1. magma pisze:

      świetnie Ci wyszły, bardzo lubię takie rogaliki:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *