Rogaliki z wiśniową nutą
Nie ma nic lepszego na szybką przekąskę
jak rogaliki które sami upieczemy.
Polecam Wam te pyszności z nutą wiśniową.
Składniki :
2-2,5 szkl. mąki
30g drożdży
100g masła
1/4 szkl. cukru + 2łyżki
szczypta soli
1 szkl. mleka
200g wiśni w żelu (użyłam firmy Zentis)
1 jajko
Przygotowanie :
Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
sól oraz wyrośnięte drożdże.
Następnie dodać roztopione masło tak, aby dało się zagnieść ciasto.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk przykryć je płócienną ściereczką
i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy to zrobi dzielimy je na kilka części.
Z każdej części rozwałkowujemy na kształt koła.
Dzielimy po przekątnych na 8 części.
Na powstałych trójkątach u podstawy
wykładamy po łyżeczce nadzienia.
Zwijamy od podstawy dość ścisło.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez 20-25 minut (do momentu aż się zrumienią).
Smacznego
oj przepysznie wyglądają chętnie bym spróbowała