Menu
  • Dziś jest : 21 czerwca 2024 Imieniny : Alicji, Alojzego, Rudolfa
  • Menu

    Rolada boczkowa

  • Rolada schabowa

    Mięsa pieczone są najlepsze gdy sami je przygotujemy. Nieziemski aromat który pobudza zmysły i smak który wodzi na pokuszenie to nie jedyne atuty własnoręcznie upieczonego mięsa. Starannie przygotowana marynata, dobrej jakości mięso i serce włożone w cały proces przygotowania dają nam wręcz sukces w 100%. Wiemy, co jemy, a taka rolada boczkowa będzie idealna na śniadanie 😉

    Składniki :

    1200g boczku
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    tymianek
    majeranek
    woda
    dratwa do przewiązania rolady

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy.
    Osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Zwijamy w rulon który związujemy dratwą.
    Następnie mięso oprószamy solą, pieprzem,
    czosnkiem, tymiankiem i majerankiem.
    Wkładamy w rękaw do pieczenia podlany odrobiną wody.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    i pieczemy przez 80 minut.
    Po upieczeniu mięso wyciągamy z rękawa i studzimy.
    Smacznego

  • 30 odpowiedzi na “Rolada boczkowa”

    1. natii pisze:

      Jak ładnie wygląda, musze koniecznie ją wyprobowac! 🙂

    2. Monika pisze:

      Pyszotka

    3. Miro pisze:

      Rewelacyjne mięsko

    4. wadera61 pisze:

      Kolejny przysmak !Teraz zrobię według Twojego przepisu !

    5. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Wygląda rewelacyjnie

    6. Magda pisze:

      Mega apetycznie 😉

    7. kasia pisze:

      pyszne

    8. Anula pisze:

      Uwielbiam takie wędlinki własnej roboty 🙂

    9. Wspaniała, czytasz mi chyba w myślach, dziś kupiłam boczek z myślą o roladzie na kanapki 🙂 nie ma to jak domowe mięsko, będę robić 🙂 smaczne, aromatyczne i swojskie 🙂

    10. Domowe, własnej roboty wędliny nie mają sobie równych 😀 Twoja rolada wygląda pysznie 🙂
      Pozdrawiam ciepło, Agness: )

    11. Boczek upieczony w formie rolady smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy i utrafić w swój smak 🙂

    12. Iwona Banach pisze:

      Pięknie wygląda, mnie związywanie nigdy sie nie udaje. Zawsze jakiś kulfon mi wyjdzie, często też smaruję mięso sokiem wyciśniętym z plastra surowego ananasa, smaku to nie zmienia, ale jest zdecydowanie bardziej miękkie.

    13. Ania pisze:

      Rzadko jadam taki boczek, ale za to częściej niż jadam robię 😉 Przysmak męża 🙂

    14. Ania pisze:

      Ale mi narobilas ochoty na tą roladę, oj nawet nie wiesz jak bardzo 🙂 przepis przyda się bo w weekend mam zamiar zrobić 🙂

    15. Wiola Korzeniowska pisze:

      Mój mąż byłby zachwycony 😍 myślisz, że zamiast w rękawie mogę upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką?

    16. Marzena pisze:

      Mój mąż byłby przeszczęśliwy, gdybym mu taki boczuś zaserwowałam. Muszę o tym pomyśleć ☺️

    17. Anna pisze:

      Pyszny widok!
      Zjadłabym…plasterek. Jadamy boczek tylko okazjonalnie…

    18. Felicja pisze:

      Wędliny własnej roboty, te domowe są zdecydowanie najlepsze. My i tak jadamy rzadko i w małych ilościach, jednak nie próbowałam jeszcze robić sama. Tym razem będzie inaczej. Dziękuję za przepis 😀

    19. Super przepis. Takie domowe wędliny są najlepsze 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *