Rolada boczkowa
Mięsa pieczone są najlepsze gdy sami je przygotujemy. Nieziemski aromat który pobudza zmysły i smak który wodzi na pokuszenie to nie jedyne atuty własnoręcznie upieczonego mięsa. Starannie przygotowana marynata, dobrej jakości mięso i serce włożone w cały proces przygotowania dają nam wręcz sukces w 100%. Wiemy, co jemy, a taka rolada boczkowa będzie idealna na śniadanie 😉
Składniki :
1200g boczku
sól
pieprz
czosnek granulowany
tymianek
majeranek
woda
dratwa do przewiązania rolady
Przygotowanie :
Mięso myjemy.
Osuszamy papierowym ręcznikiem.
Zwijamy w rulon który związujemy dratwą.
Następnie mięso oprószamy solą, pieprzem,
czosnkiem, tymiankiem i majerankiem.
Wkładamy w rękaw do pieczenia podlany odrobiną wody.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
i pieczemy przez 80 minut.
Po upieczeniu mięso wyciągamy z rękawa i studzimy.
Smacznego
- Nieziemski aromat który pobudza zmysły i smak który wodzi na pokuszenie to nie jedyne atuty własnoręcznie upieczonego mięsa.
Jak ładnie wygląda, musze koniecznie ją wyprobowac! 🙂
Pyszotka
Rewelacyjne mięsko
Kolejny przysmak !Teraz zrobię według Twojego przepisu !
Wygląda rewelacyjnie
Mega apetycznie 😉
pyszne
Uwielbiam takie wędlinki własnej roboty 🙂
Wspaniała, czytasz mi chyba w myślach, dziś kupiłam boczek z myślą o roladzie na kanapki 🙂 nie ma to jak domowe mięsko, będę robić 🙂 smaczne, aromatyczne i swojskie 🙂
Widzisz jakie zgranie 😉
Domowe, własnej roboty wędliny nie mają sobie równych 😀 Twoja rolada wygląda pysznie 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness: )
Domowe najlepsze 😉
Boczek upieczony w formie rolady smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy i utrafić w swój smak 🙂
Kochana dok ładnie tak 🙂
Pięknie wygląda, mnie związywanie nigdy sie nie udaje. Zawsze jakiś kulfon mi wyjdzie, często też smaruję mięso sokiem wyciśniętym z plastra surowego ananasa, smaku to nie zmienia, ale jest zdecydowanie bardziej miękkie.
U nas rolada to ulubiony smakołyk męża więc trzeba było dojść do perfekcji w związywaniu 😉
Rzadko jadam taki boczek, ale za to częściej niż jadam robię 😉 Przysmak męża 🙂
Skąd ja to znam 😉
Ale mi narobilas ochoty na tą roladę, oj nawet nie wiesz jak bardzo 🙂 przepis przyda się bo w weekend mam zamiar zrobić 🙂
Miło mi to słyszeć 😉
Mój mąż byłby zachwycony 😍 myślisz, że zamiast w rękawie mogę upiec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką?
Zdecydowanie 😉
Mój mąż byłby przeszczęśliwy, gdybym mu taki boczuś zaserwowałam. Muszę o tym pomyśleć ☺️
Nie ma co myśleć trzeba działać ;)_ P.S. Mój mąż też uwielbia
Pyszny widok!
Zjadłabym…plasterek. Jadamy boczek tylko okazjonalnie…
U nas też nie jest to opcja non stop, ale czasami można sobie pozwolić 😉
Wędliny własnej roboty, te domowe są zdecydowanie najlepsze. My i tak jadamy rzadko i w małych ilościach, jednak nie próbowałam jeszcze robić sama. Tym razem będzie inaczej. Dziękuję za przepis 😀
Polecam zrobić u nas coraz częściej sami robimy 😉
Super przepis. Takie domowe wędliny są najlepsze 🙂
Oj zdecydowanie 😉