Roladki schabowe nadziewane selerem, marchwią i pieczarkami
Roladki schabowe nadziewane selerem, marchwią i pieczarkami
to pyszny dodatek do naszego obiadu.
Składniki :
4 kotlety schabowe
200g pieczarek
1 marchew
1/3 całości średniej wielkości selera
1 cebula
sól
pieprz
jajko
1/2 szkl. bułki tartej
1 łyżka mąki
4 łyżki pikantnego ketchupu
olej
1 szkl. wywaru warzywnego
Przygotowanie :
Kotlety myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
Następnie oprószamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
W między czasie rozgrzewamy na patelni olej szklimy obraną cebulę oraz pieczarki obrane, umyte i pokrojone w paski.
Podsmażamy razem około 7 minut.
Następnie dodajemy selera i marchew obraną, umytą i startą na tarce o grubych oczkach.
Trzymamy razem na ogniu około 5-7 minut.
Pod koniec dodajemy 3 łyżki ketchupu i mieszamy.
Trzymamy chwilę jeszcze na ogniu i studzimy.
Po upływie 1 godziny wyciągamy kotlety smarujemy ketchupem.
Wykładamy na nich przygotowany i ostudzony farsz.
Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką bądź nicią.
Następnie oprószamy delikatnie mąką.
Jajko rozbijamy z resztą ketchupu zanurzamy w nim nasze roladki,
a następnie obtaczamy w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wywarem warzywnym, przykrywamy i pieczemy
w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 30 minut.
Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
Przepis genialny, niestety nie da się skopiować żeby wydrukować, ze strony też nie można. A szkoda…
Pracujemy nad tym aby i takie udogodnienie zrobić