Menu
  • Dziś jest : 14 września 2024 Imieniny : Bernarda, Roksany, Cypriana
  • Menu

    Roladki schabowe nadziewane selerem, marchwią i pieczarkami

  • Roladki schabowe nadziewane selerem, marchwią i pieczarkami

    Roladki schabowe nadziewane selerem, marchwią i pieczarkami
    to pyszny dodatek do naszego obiadu.

    Składniki :

    4 kotlety schabowe
    200g pieczarek
    1 marchew
    1/3 całości średniej wielkości selera
    1 cebula
    sól
    pieprz
    jajko
    1/2 szkl. bułki tartej
    1 łyżka mąki
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    olej
    1 szkl. wywaru warzywnego

    Przygotowanie :

    Kotlety myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
    Następnie oprószamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
    W między czasie rozgrzewamy na patelni olej szklimy obraną cebulę oraz pieczarki obrane, umyte i pokrojone w paski.
    Podsmażamy razem około 7 minut.
    Następnie dodajemy selera i marchew obraną, umytą i startą na tarce o grubych oczkach.
    Trzymamy razem na ogniu około 5-7 minut.
    Pod koniec dodajemy 3 łyżki ketchupu i mieszamy.
    Trzymamy chwilę jeszcze na ogniu i studzimy.
    Po upływie 1 godziny wyciągamy kotlety smarujemy ketchupem.
    Wykładamy na nich przygotowany i ostudzony farsz.
    Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką bądź nicią.
    Następnie oprószamy delikatnie mąką.
    Jajko rozbijamy z resztą ketchupu zanurzamy  w nim nasze roladki,
    a następnie obtaczamy w bułce.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wywarem warzywnym, przykrywamy i pieczemy
    w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 30 minut.
    Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Roladki schabowe nadziewane selerem, marchwią i pieczarkami”

    1. Ania pisze:

      Przepis genialny, niestety nie da się skopiować żeby wydrukować, ze strony też nie można. A szkoda…

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *