Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą
Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą są kwintesencją smaku i aromatu. Dodatek suszonych pomidorów jest jak wisienka na torcie. Rozbudza wyobraźnię, przywodzi wspomnienia cieplejszych, słonecznych dni gdy za oknem zrobiło się szaro, buro i ponuro. Pomimo, że mamy deszczową i zimną jesień warto zaserwować sobie Roladki z cukinii zapiekane z szynką i mozzarellą gdyż nie wszystkie przystawki muszą być kaloryczne i ciężkie. Jeśli jesteście ciekawi smaku to koniecznie spróbujcie i dajcie znać czy moja propozycja Wam smakuje :
Składniki :
2 średniej wielkości cukinie
plastry szynki w proporcji 1 plaster szynki na 1 plaster cukinii (użyłam firmy Hańderek)
4-5 pomidorów suszonych w oliwie (użyłam z tego przepisu KLIK)
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz kolorowy
woda
Dodatkowo :
wykałaczki
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy plastry cukinii na 2-3 minuty.
Następnie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odsączenia nadmiaru wody.
Szynkę kroimy na plastry ich ilość zależy od ilości plastrów cukinii jak również od tego, czy plaster szynki wystarczy
na całą długość plastra cukinii.
Pomidory i mozzarellę odsączamy na sitku.
Na jednym plastrze cukinii układamy plaster/plastry szynki, po kawałku suszonego pomidorka i mozzarelli.
Zwijamy w rulon.
Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C
Podajemy na ciepło bądź zimno same lub z ulubionym sosem.
Smacznego hashtag #Ambition
Kwintesencja smaku