Roladki z piersi indyka nadziewane jajkiem
Roladki z piersi indyka nadziewane jajkiem
będą smakowitym dodatkiem do świątecznego śniadania.
Smaczne, wiosenne, a do tego łatwe w przygotowaniu
czegóż więcej nam potrzeba gdy czasu na wszystko każdemu człowiekowi braknie.
Składniki :
8 plasterków piersi pieczonej z indyka (użyłam firmy Hańderek)
4 jajka
8 płaskich łyżeczek majonezu (użyłam firmy Develey)
1 pęczek szczypiorku
kilka oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki kukurydzy (użyłam firmy Develey)
pieprz
sól
natka pietruszki do dekoracji
500ml wywaru rosołowego/ warzywnego
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie :
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Studzimy, obieramy i kroimy na połówki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Na jeden plasterek piersi z indyka układamy
połówkę jajka którą pieprzymy wedle uznania.
Następnie wykładamy po łyżeczce majonezu
i posypujemy szczypiorkiem.
Zwijamy jak roladki.
Gotowe roladki układamy na półmisku.
Dodajemy odsączone oliwki i kukurydzę
oraz umyte, osuszone i pokrojone na połówki/ćwiartki pomidorki.
Gdzie nie gdzie dajemy po kawałku natki pietruszki.
Całość zalewamy wywarem połączonym z żelatyną.
Odstawiamy do lodówki do stężenia (u mnie była to cała noc).
Smacznego
Wykorzystanie piersi pieczonej z indyka która jest soczysta i krucha
nadaje roladkom niepowtarzalnego smaku.
Wysoka zawartość mięsa oraz niska kaloryczność sprawia, że pierś pieczona z indyka
będzie idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie.
Już wiem co zagości na wielkanocnym stole, dziękuje za podsunięcie pomysłu
Kolorowo wręcz egzotycznie wygląda.
Super pomysł na świąteczny stół 🙂