Menu
  • Dziś jest : 4 kwietnia 2019 Imieniny : Izydora, Wacława, Platona
  • Menu

    Roladki z szynki, szpinaku i serka

  • Roladki z szynki, szpinaku i serka

    Czy wszystko co robicie w swojej kuchni, szykujecie z pasją jest zawsze tradycyjne?
    A może wolicie eksperymenty, żeby zaskoczyć najbliższych, wywołać uśmiech, zgłębić ich horyzonty smakowe?
    Ja staram się robić połączenia idealne trochę zaskakujące. Może nie są najtrudniejsze, ale za to smaczne.
    Dziś przygotowałam dla Was Roladki z szynki, szpinaku i serka z sosem czosnkowym
    Danie kolorowe przypominające nam wiosnę, syte, łatwe w przygotowaniu, może nie najtańsze,
    ale czasami można sobie pozwolić na małe wariacje zwłaszcza,że niedługo Święta,
    Sylwester i karnawał okazji różnych wiele.

    Składniki na 10 roladek :

    10 szerokich plasterków szynki (użyłam Szynki z Dymnej Chaty firmy Hańderek)
    1 op. szpinaku
    2 serki śmietankowe
    1 łyżka masła
    3 ząbki czosnku
    szczypiorek
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

    Sos :

    2 łyżki jogurtu typu greckiego
    1 łyżka majonezu
    3-4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    Przygotowanie :

    Na patelni rozgrzewamy masło.
    Dodajemy szpinak, odparowujemy.
    Czosnek czyścimy przepuszczamy przez praskę.
    Dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pierzem i gałką.
    Mieszamy i studzimy.
    Szynkę rozkładamy na blacie.
    Smarujemy cienko szpinakiem.
    Na szpinaku rozprowadzamy serek.
    Zwijamy roladki.
    Spinamy je przewiązując szczypiorkiem umytym i osuszonym.
    Układamy na talerzu i schładzamy.

    Sos :

    W misce łączymy jogurt z majonezem.
    Dodajemy oczyszczony i przepuszczony przez praskę czosnek.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Mieszamy i schładzamy w lodówce.
    Podajemy na zimno z roladkami.

    Do przygotowania swoich roladek użyłam Szynki z Dymnej Chaty firmy Hańderek
    która jest niezwykle soczysta, delikatna w smaku wręcz rozpływa się w ustach. Delikatność szynki uwydatnia podanie roladek z sosem czosnkowym, smak jest podkreślony, ciekawy, a przede wszystkim inny. Niektórzy mogą być zaskoczeni. Polecam zakup wyrobów firmy Hańderek smak i zapach to klasyka gatunku.

  • 3 odpowiedzi na “Roladki z szynki, szpinaku i serka”

    1. OlciaK pisze:

      Nie wiedziałam, że tak można połączyć te składniki brzmi świetnie. Dziś testujemy więc jutro dam znać jak wyszło

    2. Peter pisze:

      Brzmi fajnie

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Róże z jabłek

    Róże z jabłek smaczne, zdrowe i kolorowe. Nie jedno podniebienie zaskoczą. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawią, że to my...

    Zamknij