Menu
  • Dziś jest : 28 marca 2025 Imieniny : Anieli, Renaty, Kastora
  • Menu

    Roladki z szynki szwarcwaldzkiej zapiekane z serem i morelami

  • Karnawał w pełni, długi weekend się zaczyna, goście mają być za chwil kilka Ci spodziewani i nie tylko.
    Zastanawiasz się, co przygotować? Czym błysnąć, by wizyta była niezapomniana? Postawić na klasykę czy zaszaleć?
    Ja dziś zaszalałam i specjalnie dla męża przygotowałam Roladki z szynki szwarcwaldzkiej zapiekane z serem i morelami.
    Niezwykle smaczne przekąski na jeden kęs, zaskoczą smakiem i dodadzą nam wiary w kulinarne możliwości 😉
    Jesteście ciekawi ich smaku nic prostszego, wystarczy chwil kilka i 3 składniki, proste prawda?

    Składniki :

    20 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    20 owoców suszonej moreli
    2 kuliki sera mozzarella

    Dodatkowo :

    wykałaczki
    oliwa
    papier do pieczenia

    Przygotowanie :

    Ser odsączamy na sitku.
    Kroimy na plastry ( mi z 2-óch kulek wyszło 20 sztuk).
    Morele moczymy w wrzątku.
    Odsączamy.
    Plastry szynki układamy np. na desce.
    W środku umieszczamy morelę i plaster sera.
    Zwijamy roladkę.
    Spinamy wykałaczkami.
    Układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia.
    Skrapiamy oliwą.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 10-15 minut.
    Podajemy na ciepło bądź zimno.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Roladki z szynki szwarcwaldzkiej zapiekane z serem i morelami”

    1. Marzena pisze:

      Pyszności, na imprezkę idealna przekąska 🙂

    2. Cook and Love pisze:

      Kradnę przepis na sobotnią parapetówkę :)))

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *