Menu
  • Dziś jest : 2 listopada 2024 Imieniny : Bohdany, Tobiasza, Bohdana
  • Menu

    Roladki z szynki w galarecie

  • Roladki z szynki w galarecie

    Roladki z szynki w galarecie jako przystawka na każdej imprezie będą wieść prym.
    Ciekawe połączenie składników dla wielu osób może być zaskoczeniem,
    ale jak wiadomo do odważnych świat należy 😉

    Składniki:

    8 plastrów szynki wędzonej parzonej (użyłam firmy Nove)
    2 banany
    4 jajka
    1/2 puszki kukurydzy (użyłam firmy Bonduelle)
    8 płaskich łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    pęczek szczypiorku
    2 łyżeczki soku z cytryny
    500ml wywaru rosołowego/warzywnego
    3 łyżeczki żelatyny
    natka pietruszki do dekoracji

    Przygotowanie :

    Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
    Studzimy, obieramy i dzielimy na połówki.
    Szczypiorek oczyszczamy, osuszamy i drobno kroimy.
    Kukurydzę odsączamy na sitku.
    Banany obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Na każdym plaster szynki umieszczamy po kawałku banana i jajka
    następnie wykładamy majonez i posypujemy je szczypiorkiem.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Zwijamy jak roladki.
    Układamy na półmisku.
    Kukurydzę układamy między roladkami.
    Zalewamy całość wywarem połączonym z żelatyną.
    Schładzamy w lodówce (u mnie była to cała noc).

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *