Roladki z szynki wieprzowej nadziewane pieczarkami
Roladki z szynki wieprzowej nadziewane pieczarkami nadadzą smaku i aromatu. Sprawią, że nasz obiad będzie urozmaicony.
Składniki :
1 kg szynki wieprzowej bez kości
500g pieczarek
1 duża cebula
1-2 jajka (zależy od wielkości)
3/4 szkl. mąki
sól
pieprz
oregano
olej
Przygotowanie :
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety.
Rozbijamy cienko.
Oprószamy przyprawami.
Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie szklimy na rozgrzanym oleju
obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie dodajemy do niej obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
Trzymamy chwilę na ogniu pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Gdy pieczarki będą miękkie odcedzamy wszystko na sitku.
Gotowy farsz wykładamy na kotlety.
Zwijamy jak roladki.
Spinamy wykałaczką.
Panierujemy w roztrzepanym jajku i mące.
Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Następnie przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy je pozostałym po smażeniu tłuszczem i wodą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 40 minut.
Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
Marzy mi się własnie takie mięsko w sosie do tego ziemniaczki i surówka . Kiedy dieta mi się skończy wpadnie do ciebie na obiadek 🙂
Zapraszam