Roladki z szynki zapiekane z mozzarellą, śliwką i migdałem
Piątek coraz bliżej imprez karnawałowych przybywa. Najczęściej są to domówki w gronie rodziny i przyjaciół.
Na stołach królują same smakołyki. Gorzej gdy nam brak pomysłu na to, co podać gościom. Jakie przekąski
zaskoczą ich smakiem, połączeniem składników, a do tego będą nieskomplikowane do przygotowania, a swoją
pomoc w ich przygotowaniu będą mogły zaoferować nawet mali pomocnicy. Aby wszystko było idealne
postanowiłam przygotować Roladki z szynki zapiekane z mozzarellą, śliwką i migdałem.
Roladki są ciekawym połączeniem składników, zapewniając nam cudowne doznania na podniebieniu – to jak skusicie się?
Składniki na 20 sztuk:
20 śliwek suszonych
20 migdałów
2 kulki sera mozzarella
20 plastrów szynki szwarcwaldzka
Dodatkowo :
oliwa
wykałaczki
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Ser mozzarella odsączamy na sitku.
Kroimy na 20 w miarę równych kawałków.
Każdy migdał wkładamy w śliwkę.
Układamy na plastrze szynki.
Dodajemy kawałek sera.
Zwijamy roladkę spinając ją wykałaczką.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Czynność powtarzamy aż składniki się skończą.
Wszystkie roladki skrapiamy odrobiną oliwy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 10-15 minut.
Podajemy na ciepło bądź zimno.
Smacznego
Rady:
Do wykonania Roladek z szynki zapiekanej z mozzarellą, śliwką i migdałem zamiast szynki szwarcwaldzkiej możemy użyć boczku parzonego wędzonego w plastrach.
Dodaj komentarz