Rosół z kury
Domowy rosół zawsze się sprawdzi podany w niedzielę na obiad bądź z okazji Świąt.
Dodatkowo nas rozgrzeje i pokrzepi gdy choroba będzie nas chciała zaatakować.
Składniki :
1 cała kura (kupiona od gospodarza)
1 op. makaronu 4 jajecznego (użyłam makaronu Międzybrodzki)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
biała część pora
liść laurowy
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka miodu
1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu prawdziwego
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie :
Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy wzdłuż na połówki/ćwiartki
(wszystko zależy od naszej inwencji i wielkości użytych warzyw).
Kurę myjemy i porcjujemy.
Następnie umieszczamy w garnku i zalewamy wodą ponad jej powierzchnię.
Gotujemy w między czasie zbierając powstający kożuch.
Zmniejszamy ogień i dodajemy warzywa, miód, kostkę, ziele angielskie,
listek laurowy, pieprz prawdziwy.
Gotujemy do miękkości na małym gazie około 2,5 h.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany rosół podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
Wierzch posypujemy umytą, osuszoną i pokrojoną natką pietruszki.
Podajemy gorący.
Smacznego
Domowy rosół jest najlepszy a jeszcze swojska kura to na 100% smakuje doskonale.
Mój ulubiony rosołek:)
Oj zjadłabym miseczkę z chęcią 🙂
ale ze miód do rosołu???
Rosół z miodem? Brzmi intrygująco 😉
Ciekawy dodatek miodu do rosołu hmmmm