Menu
  • Dziś jest : 23 marca 2025 Imieniny : Oktawiana, Pelagii, Zbisława
  • Menu

    Rosół z kury

  • Rosół z kury

    Domowy rosół zawsze się sprawdzi podany w niedzielę na obiad bądź z okazji Świąt.
    Dodatkowo nas rozgrzeje i pokrzepi gdy choroba będzie nas chciała zaatakować.

    Składniki :

    1 cała kura (kupiona od gospodarza)
    1 op. makaronu 4 jajecznego (użyłam makaronu Międzybrodzki)
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    biała część pora
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    1 płaska łyżeczka miodu
    1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
    2 ziarna ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu prawdziwego
    natka pietruszki do posypania

    Przygotowanie :

    Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy wzdłuż na połówki/ćwiartki
    (wszystko zależy od naszej inwencji i wielkości użytych warzyw).
    Kurę myjemy i porcjujemy.
    Następnie umieszczamy w garnku i zalewamy wodą ponad jej powierzchnię.
    Gotujemy w między czasie zbierając powstający kożuch.
    Zmniejszamy ogień i dodajemy warzywa, miód, kostkę, ziele angielskie,
    listek laurowy, pieprz prawdziwy.
    Gotujemy do miękkości na małym gazie około 2,5 h.
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Ugotowany rosół podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
    Wierzch posypujemy umytą, osuszoną i pokrojoną natką pietruszki.
    Podajemy gorący.
    Smacznego

  • 6 odpowiedzi na “Rosół z kury”

    1. Domowy rosół jest najlepszy a jeszcze swojska kura to na 100% smakuje doskonale.

    2. danusia19671 pisze:

      Mój ulubiony rosołek:)

    3. Marzena pisze:

      Oj zjadłabym miseczkę z chęcią 🙂

    4. kamila pisze:

      ale ze miód do rosołu???

    5. Elwira pisze:

      Rosół z miodem? Brzmi intrygująco 😉

    6. Kasia S pisze:

      Ciekawy dodatek miodu do rosołu hmmmm

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *