Menu
  • Dziś jest : 14 czerwca 2018 Imieniny : Elizy, Bazylego, Waleriana
  • Menu

    Sakiewki z kapustą, grzybami i frankfurterkami

  • Karnawał trwa w najlepsze. Imprezy gonią się wzajemnie. Niestety w naszych czasach większość osób wybierze domówkę na którą zaprasza rodzinę czy przyjaciół. W tym też momencie zaczynają się schody, co przygotować. Najlepsze są szybkie przekąski. Nie zapominajmy jednaj, że gdy impreza ma trwać całą noc warto przygotować coś na ciepło. Smaczne i sycące danie, a do tego nie aż tak skomplikowane i oklepane. U mnie ostatnio gościły sakiewki z kapustą, grzybami i frankfurterkami. Może wydawać się będą komuś na pracochłonne, ale to tylko złudzenie. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej. Następnie rano zlepić je i poukładać na blasze do pieczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzimy dużo czasu na przygotowanie innych dań jak i siebie, bo wiadomo, że każda kobieta nawet na domówce chce się pięknie prezentować. Moje sakiewki możecie przygotować jako przekąskę do pracy czy szkoły, bo na zimno też pysznie smakują. Dodatkowym atutem jest możliwość zrobienia ich na dzień w którym postanowiliśmy pościć. To jak jesteście chętni na sakiewki z kapustą, grzybami i frankfurterkami?

    Składniki :

    1 op. ciasta francuskiego rozmiar XXL
    4-5 szt. frankfurterek (użyłam marki Duda)
    400g kapusty
    350-400g pieczarek lub innych grzybów
    1 mała cebula
    sól
    pieprz
    cukier
    olej do smażenia
    czarny sezam do posypania
    1 jajko

    Przygotowanie :

    Dzień przed przygotowanie farszu moczymy grzyby (najlepiej jest to robić przez noc, aby od rana móc zabrać się do pracy).
    Frankfurterki drobno kroimy, a następnie obsmażamy na oleju i odsączamy na sitku.
    Obgotowaną w niewielkiej ilości wody kapustę odciskamy i drobno siekamy.
    Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
    Smażymy razem aż pieczarki odparują.
    Następnie dodajemy uprzednio posiekaną kapustę.
    Wszystko razem smażymy.
    W między czasie dodajemy frankfurterki.
    Doprawiamy wedle smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Smażymy aż płyn odparuje.
    Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty.
    W środku każdego układamy farsz i zlepiamy.
    Sakiewki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia..
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. C przez 25-30 minut.
    Podajemy na ciepło bądź zimno.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Nowoczesna kuchnia polska – Daria Ładocha – recenzja książki

    Daria Ładocha Nowoczesna kuchnia polska w końcu jest u mnie. Autorka wpadła na genialny pomysł, by odchudzić tradycyjne polskie specjały....

    Zamknij