Sałatka grecka wiejska
Wrzesień w Polsce często piękny jest zaczątkiem naszej polskiej jesieni.
Niestety tegoroczny nas nie rozpieszcza.
Deszcz, niska temperatura sprawia, że marzymy o tym, by uciec tam gdzie jest ciepło.
Gdy nie mamy możliwości aby wyjechać to pozostają nam często wakacyjne, letnie wspomnienia.
Moje tegoroczne powędrowały w stronę Grecji o której ostatnio non stop słyszymy w kontekście uchodźców.
Moich wakacji na greckiej wyspie Santorini.
W mojej pamięci jak żywe są krajobrazy, klimat miejsca, wspaniali , życzliwi ludzie którzy go nadają.
Morska bryza, co daje uczucie ochłody, piasek który budzi zachwyt szczególnie dzieci, wino którym można się delektować bez końca, a które jest lokalnym specjałem, a do tego wspaniałe jedzenie.
Szczególnie uwielbiane przeze mnie wszelkie sałatki które mogłabym jeść i jeść bez wytchnienia, by
moje podniebienie miało raj smakowy. Specjalnie dziś by utrwalić sobie te smaki przygotowałam
na sposób nasz polski sałatkę grecką wiejską z rewelacyjnym serem feta. Skosztujecie jej ze mną?
Składniki :
250g pomidorków koktajlowych
180g sera Feta
20szt. oliwek zielonych bądź czarnych
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
1 ogórek
1/5 szkl. oliwy
2 łyżki octu winnego jasnego
pieprz
oregano
sól (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Pomidory myjemy i kroimy na połówki.
Oliwki odsączamy z zalewy,a jak są duże to kroimy na połówki.
Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki bądź drobniej.
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Składniki łączymy w naczyniu.
Ser kruszymy na wierzchu.
Skrapiamy oliwą i octem, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i oregano.
Delikatnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
Smacznego
Dodaj komentarz