Sałatka z makreli i kaszy
Szukasz ciekawego pomysłu na urozmaicenie dnia? Sałatki która szybko się nie nudzi. Ma ciekawe połączenie smakowe? Nic prostszego wystarczy przygotować ten frykas Sałatka z kaszy i makreli smaczna, kolorowa, idealna na wiosnę i nie tylko. Wystarczy kilka chwil i gotowe. Sałatka ma ponadto wiele zalet nie tylko to, że jest zdrowa i kolorowa, ale również możemy być pewnie, że wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie, a gdy chcemy mieć pewność czy są one dostępne wystarczy, że przejrzymy gazetkę danego sklepu (u mnie był to Lidl)
Składniki:
1 woreczek kaszy pęczak
1 wędzona makrela
3/4 szkl. marynowanej dyni
1 puszka małej kukurydzy
1 puszka małego groszku
szczypiorek
Sos:
1 łyżka ostrego chrzanu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Odsączamy, studzimy i przekładamy do miski.
Makrelę obieramy z ości i skóry.
Dynię, groszek i kukurydzę odsączamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.
Wszystkie składniki łączymy w misce.
Zalewamy sosem, mieszamy ponownie i schładzamy 15-20 minut.
Sos:
W miseczce łączymy chrzan z jogurtem i majonezem.
Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makrela i dynia? To takie połączenia wychodzą?
Wychodzą jak najbardziej i są bardzo smaczne