Menu
  • Dziś jest : 3 października 2021 Imieniny : Teresy, Józefy, Heliodora
  • Menu

    Sałatka z makreli i kaszy

  • Szukasz ciekawego pomysłu na urozmaicenie dnia? Sałatki która szybko się nie nudzi. Ma ciekawe połączenie smakowe? Nic prostszego wystarczy przygotować ten frykas Sałatka z kaszy i makreli smaczna, kolorowa, idealna na wiosnę i nie tylko. Wystarczy kilka chwil i gotowe. Sałatka ma ponadto wiele zalet nie tylko to, że jest zdrowa i kolorowa, ale również możemy być pewnie, że wszystkie składniki można kupić w jednym sklepie, a gdy chcemy mieć pewność czy są one dostępne wystarczy, że przejrzymy gazetkę danego sklepu (u mnie był to Lidl)

    Składniki:

    1 woreczek kaszy pęczak
    1 wędzona makrela
    3/4 szkl. marynowanej dyni
    1 puszka małej kukurydzy
    1 puszka małego groszku
    szczypiorek

    Sos:

    1 łyżka ostrego chrzanu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    Przygotowanie:

    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Odsączamy, studzimy i przekładamy do miski.
    Makrelę obieramy z ości i skóry.
    Dynię, groszek i kukurydzę odsączamy.
    Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.
    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Zalewamy sosem, mieszamy ponownie i schładzamy 15-20 minut.

    Sos:

    W miseczce łączymy chrzan z jogurtem i majonezem.
    Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

     

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

  • 2 odpowiedzi na “Sałatka z makreli i kaszy”

    1. Dorota pisze:

      Makrela i dynia? To takie połączenia wychodzą?

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Homar gotowany z cytryną i masełkiem

    Homar dla niektórych rzecz niewyobrażalna do zjedzenia, nie mówiąc o przygotowaniu. Ludzie często boją się nowości, nie wiedzą jak coś...

    Zamknij