Menu
  • Dziś jest : 21 maja 2020 Imieniny : Kryspina, Wiktora, Jana
  • Menu

    Sałatka owocowo – warzywna

  • Sałatka owocowo - warzywna

    Sałatka owocowo – warzywna to moje niekonwencjonalne połączenie składników
    które razem tworzą wspaniałą całość dającą nam chwile przyjemności podczas
    posiłku. Sałatka będzie dobrym dodatkiem do każdego posiłku w ciągu dnia.

    Składniki :

    3/4 szkl rodzynek (użyłam firmy Ale-raj)
    10-12 szt. moreli (użyłam firmy Ale-raj)
    1,5 pomarańczy
    2 banany
    3 mandarynki
    2 jabłka
    5-6 plastrów ananasa
    1 puszka kukurydzy (użyłam firmy Develey)
    2 marchewki
    8-10 pieczarek
    1-2 papryki

    Sos:

    6 łyżek oleju
    6 łyżek octu winnego białego
    2 łyżki musztardy sarepskiej (użyłam firmy Develey)
    estragon
    2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki

    Przygotowanie:

    Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy.
    Banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i pieczarki
    myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
    Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Kukurydzę odsączamy na sitku.
    Morele i rodzynki sparzamy, by były bardzie miękkie.
    Morele jeśli są zbyt duże możemy przekroić na mniejsze kawałki.
    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki na sos.
    Estragon dodajemy na końcu wedle własnych preferencji smakowych.
    Gotowym sosem zalewamy sałatkę.
    Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
    Podajemy np. jako przystawkę czy dodatek do obiadu.
    Smacznego

     

    wiosenny_detoks     Wielki_post

  • 3 odpowiedzi na “Sałatka owocowo – warzywna”

    1. Ile tu pysznych składników. Kolorowo smacznie i słodko 🙂 Podoba mi się .

    2. Marzena pisze:

      Bardzo fajna sałatka 🙂

    3. wadera61 pisze:

      Lubię takie połączenia 🙂 wygląda smakowicie .

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *