Sałatka owocowo – warzywna
Sałatka owocowo – warzywna to moje niekonwencjonalne połączenie składników
które razem tworzą wspaniałą całość dającą nam chwile przyjemności podczas
posiłku. Sałatka będzie dobrym dodatkiem do każdego posiłku w ciągu dnia.
Składniki :
3/4 szkl rodzynek (użyłam firmy Ale-raj)
10-12 szt. moreli (użyłam firmy Ale-raj)
1,5 pomarańczy
2 banany
3 mandarynki
2 jabłka
5-6 plastrów ananasa
1 puszka kukurydzy (użyłam firmy Develey)
2 marchewki
8-10 pieczarek
1-2 papryki
Sos:
6 łyżek oleju
6 łyżek octu winnego białego
2 łyżki musztardy sarepskiej (użyłam firmy Develey)
estragon
2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy.
Banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i pieczarki
myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Morele i rodzynki sparzamy, by były bardzie miękkie.
Morele jeśli są zbyt duże możemy przekroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki łączymy w misce.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki na sos.
Estragon dodajemy na końcu wedle własnych preferencji smakowych.
Gotowym sosem zalewamy sałatkę.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Podajemy np. jako przystawkę czy dodatek do obiadu.
Smacznego
Ile tu pysznych składników. Kolorowo smacznie i słodko 🙂 Podoba mi się .
Bardzo fajna sałatka 🙂
Lubię takie połączenia 🙂 wygląda smakowicie .