Sałatka pieczarkowa
Sałatka pieczarkowa praktycznie przez cały rok na naszym stole gości.
Jest jak klasyk bez którego żadne spotkanie rodzinne się nie odbędzie.
Składniki :
700g pieczarek
270g pieczarek marynowanych
5 jajek
5 średnich ogórków kiszonych
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
2 łyżki majonezu (użyłam firmy Develey)
Przygotowanie :
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, ale nie za drobną.
Wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy około 5 minut.
Następnie odcedzamy je na sitku.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy ze skorupek
i kroimy w kostkę.
Pieczarki marynowane kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy.
W misce łączymy ze sobą obgotowane i marynowane pieczarki, jajka i szczypiorek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy majonez.
Całość dokładnie mieszamy.
Gotową sałatkę przekładamy do salaterki.
Wygładzamy wierzch.
Na obręczy sałatki wykładamy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
i odsączone na sitku ogórki.
Całość schładzamy w lodówce.
Smacznego
Pomysłowa sałatka , bardzo ciekawa z pieczarkami jeszcze nie robiłam .
Polecam jest rewelacyjna 😉
ciekawa sałatka
Pyszna sałatka, jeszcze takiej nie jadłam. Z chęcią taką spróbuję 🙂 pozdrowionka 🙂
o świetny przepis, chetnie go wypróbuję 🙂
wygląda nieźle, ciekawe jak smakuje 😀
Takiej jeszcze nie jadłam. Warto przyrządzić 🙂
takie najprostsze sałatki są najlepsze 😉