Sałatka śledziowa na zielono
Sałatki każdy lubi jedni bardziej drudzy mniej.
Goszczą na naszych stołach w Święta, urodziny, imieniny podczas wielu uroczystości
spotkań w miłej atmosferze delektując nas swoim smakiem.
Gdy ktoś lubi sałatki przygotowuje je bez okazji. Proste i te bardziej skomplikowane.
Według jednego określonego przepisu bądź eksperymentalnie dobierając składniki.
Czasami na nowo zachwycimy się smakiem gdy go zmodyfikujemy, damy się ponieść wyobraźni.
Ja dziś dla odmiany proponuję Wam sałatkę śledziową na zielono. Niby klasyka, ale w innej formie.
Sałatka śledziowa na zielono to smak i aromat oraz szybkie wykonanie. Nie ma możliwości, że coś się nie uda.
Składniki :
4 szt. płatów śledzi w oleju (użyłam Beczki śledzi firmy Seko)
1 puszka małego groszku zielonego
biała część pora
1 cebula
1 jabłko
sól
Sos :
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
sól
Przygotowanie :
Śledzie odsączamy i kroimy na małe kawałki.
Groszek odsączamy i przepłukujemy zimną wodą.
Pora oczyszczamy, kroimy w piórka/pół pióra, solimy i odstawiamy.
Gdy por puści sok odsączamy go na sitku.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i sparzamy.
Wszystkie składniki łączymy w misce.
Dodajemy sos i mieszamy.
Odstawiamy do schłodzenia.
Sos :
Śmietanę łączymy z jogurtem.
Dodajemy sól i pieprz według własnego smaku.
Mieszamy i dodajemy do sałatki.
Dodaj komentarz