Menu
  • Dziś jest : 22 maja 2020 Imieniny : Heleny, Wiesławy, Romy
  • Menu

    Sałatka śledziowa na zielono

  • Sałatka śledziowa na zielono

    Sałatki każdy lubi jedni bardziej drudzy mniej.
    Goszczą na naszych stołach w Święta, urodziny, imieniny podczas wielu uroczystości
    spotkań w miłej atmosferze delektując nas swoim smakiem.
    Gdy ktoś lubi sałatki przygotowuje je bez okazji. Proste i te bardziej skomplikowane.
    Według jednego określonego przepisu bądź eksperymentalnie dobierając składniki.
    Czasami na nowo zachwycimy się smakiem gdy go zmodyfikujemy, damy się ponieść wyobraźni.
    Ja dziś dla odmiany proponuję Wam sałatkę śledziową na zielono. Niby klasyka, ale w innej formie.
    Sałatka śledziowa na zielono to smak i aromat oraz szybkie wykonanie. Nie ma możliwości, że coś się nie uda.

    Składniki :

    4 szt. płatów śledzi w oleju (użyłam Beczki śledzi firmy Seko)
    1 puszka małego groszku zielonego
    biała część pora
    1 cebula
    1 jabłko
    sól

    Sos :

    1 łyżka śmietany 18%
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    pieprz
    sól

    Przygotowanie :

    Śledzie odsączamy i kroimy na małe kawałki.
    Groszek odsączamy i przepłukujemy zimną wodą.
    Pora oczyszczamy, kroimy w piórka/pół pióra, solimy i odstawiamy.
    Gdy por puści sok odsączamy go na sitku.
    Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę obieramy, kroimy w pióra i sparzamy.
    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Dodajemy sos i mieszamy.
    Odstawiamy do schłodzenia.

    Sos :

    Śmietanę łączymy z jogurtem.
    Dodajemy sól i pieprz według własnego smaku.
    Mieszamy i dodajemy do sałatki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Makaron ze szpinakiem i fetą

    Wiosna słoneczna i zielona, aura powoli nas rozpieszcza weekend już za chwil kilka rozpoczniemy. Nasze myśli odbiegają od spraw związanych...

    Zamknij