Sałatka z tuńczyka i ziemniaków
Sałatka z tuńczyka i ziemniaków na pyszne rozpoczęcie tygodnia. Syta i smaczna szybko głód zaspokoi. Przyszykujemy ją szybko, bez problemu z minimum zaangażowania. Będzie doskonałym uzupełnieniem dnia czy też dodatkiem do spotkania w gronie przyjaciół.
Składniki :
1 słoik tuńczyka w oliwie (użyłam Sol Mar z Lidla)
1 kg ziemniaków
5 ogórków kiszonych (z tego przepisu KLIK)
1 mała kukurydza
1 mały groszek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
Sos :
200g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie :
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Ogórki kroimy w kostkę.
Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsączamy.
Wszystkie składniki łączymy w misce.
Zalewamy sosem.
Mieszamy i schładzamy w lodówce.
Sos :
Majonez łączymy z jogurtem
Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mieszamy i dodajemy do sałatki.
Ziemniaki, tuńczyk tylko czegoś mocniejszego tu brak, a byłaby impreza 😉 Trzeba lecieć po jakieś procenty do sklepu
Uwielbiam sałatki a ta wygląda wyjątkowo apetycznie i ma bardzo fajne składniki. Chętnie zrobie sobie taka.