Sałatka z avocado i kiełków
Szybka sałatka z avocado i kiełków na zakończenie karnawału idealna.
Ciekawe połączenie składników, sos co jest kwintesencją.
Smaczna i aksamitna urozmaici nie jedno wydarzenie w naszym życiu.
Robi się ją szybko i niestety szybko znika więc kto się pisze na taki smak? Gdy nie masz pod ręką avocado możesz wykorzystać mango.
Składniki:
1 avocado lub mango
1 czerwona cebula
1 ogórek
garść kiełków (u mnie kiełki rzodkiewki)
Sos:
sok z 1/2 cytryny
garść natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sos tabasco (wedle uznania)
Przygotowanie :
Kiełki opłukujemy pod bieżącą wodą.
Avocado myjemy, obieramy i kroimy w paski.
Ogórek myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w pół plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Składniki mieszamy i polewamy sosem.
Sos:
Natkę opłukujemy i kroimy.
Sok z cytryny łączymy z solą.
Dodajemy miód, natkę pietruszki i sos tabasco.
Dodajemy oliwę i mieszamy.
Taki smak zdrowia pokrzepi w najbardziej pochmurny dzień