Sałatka z cukinii na zimę
Gdy mamy lato w pełni korzystamy z jego dobrodziejstw. Spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerujemy, uprawiamy sport. Delektujemy się smakiem i aromatem owoców i warzyw na które czekamy z utęsknieniem cały rok, by gdy tylko się pojawią robić, co w naszej mocy, by zostały z nami na dłużej. W tym roku dzięki korzystnym warunkom atmosferycznym, zaangażowaniu najbliższych oraz mojej determinacji mamy istny wysyp warzyw marchwi, pietruszki, cukinii, buraczków… Aby móc cieszyć się ich smakiem zamykamy te cuda w słoiczki. Dziś mam dla Was propozycję na istny ideał smakowy Sałatka z cukinii na zimę przypomni nam o locie i jego walorach.
Składniki :
4 kg cukinii
2 kg cebuli
2 kg marchewki
1 papryka (ja użyłam czerwonej)
ziele angielskie
liście laurowe
sól
Zalewa :
1 szkl. cukru
1 szkl oleju
4 szkl. wody
1 i 1/2 szkl. octu
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
Następnie kroimy w plasterki.
Solimy (ja użyłam 4 łyżki soli) i odstawiamy na 2-3 godziny.
W tym czasie marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy bądź ścieramy na tarce.
Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka wkładamy odciśniętą z soku cukinię oraz marchew, cebulę, paprykę.
W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę, łącząc składniki.
Gotową zalewę dodajemy do warzyw.
Gotujemy około 6 minut.
Następnie przekładamy gorącą sałatkę do wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wkładamy listek i kilka ziaren ziela.
Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Po pasteryzacji słoiczki układamy do góry dnem.
Sałatką możemy delektować się przez cały rok jest pyszna.
Polecam gorąco 😉
Super pomysł, a u nas wysyp cukinii więc już wiemy co przygotujemy
A papryki to jedna styka czy jeden kilogram?
Pozdrawiam
Ja dodałam jedną, ale można dać i 0,5 kg.