Sałatka z mango i granatem
Sałatka z mango i granatem okraszona kawałkami sera feta. Aksamitna i delikatna.
Ciekawe połączenie smaku słodkiego mango i cierpkiego granatu. Otulone aksamitnym sosem.
Sałatka z mango i granatem urozmaici nasze menu, a ciekawie podana zaskoczy wielu.
Wystarczy, że do podania sałatki wykorzystamy skorupki z mango.
Składniki:
1 op. mixu sałat
1 granat
1 mango
3/4 – 1 op. sera feta
2 pomidory bądź garść pomidorków koktajlowych
Sos:
sok z 1/2 granatu
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mix sałat opłukujemy pod bieżącą wodą.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Mango myjemy, osuszamy, kroimy na pół.
Wyciągamy pestkę.
Miąższ kroimy w paski.
Granat kroimy na pół.
Z jednej połówki wyciągamy owoce, a z drugiej wyciskamy sok.
Składniki łączymy razem.
Posypujemy pokruszonym serem.
Polewamy sosem.
Nakładamy do skorupek po mango.
Sos:
W miseczce łączymy ocet z solą.
Dodajemy sok z granatu i pieprz.
Dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Mieszamy.
Brzmi ciekawie
Wydaje się bardzo smaczna i ciekawa, biegnę po składniki do sklepu!
Dziękuje