Sałatka z szynką i avocado
Czasami przychodzą takie chwile, że chcemy zrobić coś nie tylko dla innych ale i siebie.
Mnie dopadło to dziś. Miałam ochotę przygotować sałatkę o ciekawym smaku, połączeniu składników
które będzie jak balsam dla naszego podniebienia. Swój pomysł zrealizowałam i przygotowałam
sałatkę z szynką i avocado.
Składniki :
2 avocado
150g szynki upieczonej (użyłam firmy Hańderek)
1 papryka czerwona
2 jajka
Sos :
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
1 pęczek kopru
sól
pieprz
pieprz pomarańczowy
chili
Przygotowanie :
Avocado myjemy, przekrawamy na pół by powstały dwie łódki.
Środki wydrążamy i kroimy na kawałki.
Skrapiamy połową soku z cytryny.
Paprykę myjemy oczyszczamy i kroimy w paski.
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.
Obieramy i kroimy w kostkę tak jak szynkę.
Składniki łączymy w misce.
W osobnym naczyniu łączymy pozostały sok wyciśnięty z połowy cytryny z oliwą.
Dodajemy umyty osuszony u pokrojony koperek (odkładamy kilka gałązek do dekoracji).
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i chili.
Mieszamy do połączenia składników.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę mieszamy i przekładamy do łódeczek z avocado.
Wierzch posypujemy pieprzem pomarańczowym i schładzamy.
Przed podaniem ozdabiamy koperkiem.
Smacznego
Wygląda bosko