Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem to zdrowie i moc kolorów na talerzu.
Cieszy oko samym wyglądem nie wspominając o smaku.
Składniki :
160g tuńczyka w sosie własnym firmy Callipo
2 średnie pomidory
1 żółta papryka
1 ogórek świeży
3 gałązki natki pietruszki
Sos :
1 łyżka musztardy
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól szczypta
pieprz
cukier szczypta
3 łyżki oliwy firmy Olitalia
Przygotowanie :
Pomidory, ogórka i paprykę myjemy i osuszamy.
W kostkę kroimy pomidory po usunięciu pestek, obranego ogórka i oczyszczoną paprykę.
Natkę myjemy i osuszamy.
Odkładamy jedną gałązkę, a pozostałą część siekamy.
Odsączonego na sitku tuńczyka dodajemy do pomidorów, ogórka i papryki.
Sos :
Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy po szczypcie soli i cukru.
Mieszamy aż się rozpuszczą.
Dodajemy musztardę, słodka paprykę, zioła prowansalskie i pieprz do smaku.
Dolewamy oliwę i mieszamy aż składniki się połączą.
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.
Schładzamy chwilę w lodówce.
Smacznego
Idealna w każdym tego słowa znaczeniu.
Tuńczyka uwielbiam, ale w takim połączeniu jeszcze nie jadłem
Kolorowo i zdrowo
Kolorowo i smacznie , ja też lubię sałatki z tuńczykiem.