Menu
  • Dziś jest : 11 września 2024 Imieniny : Jacka, Dagny, Prota
  • Menu

    Sałatka z szparagami

  • Sałatka ze szparagami

    Lekka letnia sałatka ze szparagami sprawdzi się na każdą okazję.

    Składniki :

    1 pęczek białych szparag
    mieszanka sałat
    250g pomidorków cherry
    150g szynki
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    2 łyżki suszonego tymianku
    1 łyżka octu balsamicznego
    3 łyżki oliwy

    Przygotowanie :

    Szparagi czyścimy (usuwamy zdrewniałe końcówki, obieramy).
    Kroimy na kawałki.
    Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę z dodatkiem masła.
    Ja swoje gotowałam przez 7 minut.
    Odcedzamy na sitku.
    Na talerz wkładamy sałatę, umyte, osuszone i pokrojone na połówki/ćwiartki pomidorki
    oraz szynkę (u mnie były to duże plastry więc każdy z nich podzieliłam na 4 części).
    Dodajemy szparagi.
    W osobnym naczyniu łączymy ze sobą ocet balsamiczny, oliwę i tymianek.
    Doprawiamy solą i pieprzem ( własnego uznania).
    Gdy składniki się połączą polewamy sałatkę.
    Całość chłodzimy w lodówce (około 30 minut).
    Podajemy od razu po schłodzeniu.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Sałatka z szparagami”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Piękne żywe kolory , aż chce się jeść

    2. paulinak pisze:

      wygląda pysznie

    3. Aga pisze:

      Ale mi smaka narobiłaś 😀

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *