Sałatka z szparagami
Lekka letnia sałatka ze szparagami sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki :
1 pęczek białych szparag
mieszanka sałat
250g pomidorków cherry
150g szynki
1 łyżka masła
sól
pieprz
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
Przygotowanie :
Szparagi czyścimy (usuwamy zdrewniałe końcówki, obieramy).
Kroimy na kawałki.
Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę z dodatkiem masła.
Ja swoje gotowałam przez 7 minut.
Odcedzamy na sitku.
Na talerz wkładamy sałatę, umyte, osuszone i pokrojone na połówki/ćwiartki pomidorki
oraz szynkę (u mnie były to duże plastry więc każdy z nich podzieliłam na 4 części).
Dodajemy szparagi.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą ocet balsamiczny, oliwę i tymianek.
Doprawiamy solą i pieprzem ( własnego uznania).
Gdy składniki się połączą polewamy sałatkę.
Całość chłodzimy w lodówce (około 30 minut).
Podajemy od razu po schłodzeniu.
Smacznego
Piękne żywe kolory , aż chce się jeść
wygląda pysznie
Ale mi smaka narobiłaś 😀