Schab nadziewany morelami
Schab trochę w innym wydaniu.
Morele i zioła którymi jest
oprószony nadają mu smaku.
Składniki :
1,5 kg schabu wieprzowego b/k
100g moreli suszonych
sól
pieprz
6 ziarenek pieprzu prawdziwego
tymianek
majeranek
3-4 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
Przygotowanie :
Mięso myjemy, osuszamy.
Wkładamy do marynaty przygotowanej
z około 2 litrów wody, pieprzu prawdziwego,
ziela angielskiego i listka laurowego.
Ja swoje mięso zostawiłam w marynacie na całą noc.
Po tym czasie mięso wyciągamy, osuszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Nacieramy nim mięso.
Następnie oprószamy je solą (nie za dużo),
pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
Gdy mięso jest oprószone robimy nacięcie wzdłuż przez środek
(na wylot) ostrym nożem i wpychamy w to miejsce morele.
Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia
podlanym 1/2 szklanki wody.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez 1,5godziny.
Czas pieczenia mięsa zależy od jego wagi.
Po upieczeniu mięso studzimy.
Smacznego
Lubie zapiekany schab z nadzieniem w środku 🙂
To tak samo jak ja 🙂
dai na pewno pysznie smakuje 🙂