Menu
  • Dziś jest : 23 kwietnia 2025 Imieniny : Jerzego, Wojciecha, Adalberta
  • Menu

    Schab nadziewany morelami

  • Schab nadziewany morelami

    Schab trochę w innym wydaniu.
    Morele i zioła którymi jest
    oprószony nadają mu smaku.

    Składniki :

    1,5 kg schabu wieprzowego b/k
    100g moreli suszonych
    sól
    pieprz
    6 ziarenek pieprzu prawdziwego
    tymianek
    majeranek
    3-4 ząbki czosnku
    3 ziarenka ziela angielskiego
    listek laurowy

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy.
    Wkładamy do marynaty przygotowanej
    z około 2 litrów wody, pieprzu prawdziwego,
    ziela angielskiego i listka laurowego.
    Ja swoje mięso zostawiłam w marynacie na całą noc.
    Po tym czasie mięso wyciągamy, osuszamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Nacieramy nim mięso.
    Następnie oprószamy je solą (nie za dużo),
    pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
    Gdy mięso jest oprószone robimy nacięcie wzdłuż przez środek
    (na wylot) ostrym nożem i wpychamy w to miejsce morele.
    Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia
    podlanym 1/2 szklanki wody.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez 1,5godziny.
    Czas pieczenia mięsa zależy od jego wagi.
    Po upieczeniu mięso studzimy.
    Smacznego

    wieprzopedia

  • 3 odpowiedzi do “Schab nadziewany morelami”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Lubie zapiekany schab z nadzieniem w środku 🙂

    2. natii pisze:

      dai na pewno pysznie smakuje 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *