Menu
  • Dziś jest : 19 lipca 2024 Imieniny : Alfreda, Wincentego, Wodzisława
  • Menu

    Schab z kapustą w sosie słodko-kwaśnym

  • Schab z kapustą w sosie słodko-kwaśnym

    Karkówka z kapustą i sosem słodko-kwaśnym zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie.
    Krucha,soczysta rozpływa się w ustach.
    Idealna na rodzinny obiad.

    Składniki:

    1 kg schabu karkowego
    1/2 główki kapusty włoskiej
    1 sos słodko – kwaśny (użyłam sosu według tego przepisu-klik)
    6 pieczarek
    1 cebula
    1 szkl. wywaru z rosołu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    olej
    pieprz
    sól

    Przygotowanie :

    Kapustę myjemy i kroimy.
    Na głęboką patelnię wlewamy wywar i dodajemy kapustę.
    Dusimy pod przykryciem do miękkości.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Szklimy na oleju pod koniec dodając obierane, umyte i pokroimy w paski pieczarki.
    Dodajemy je do kapusty i mieszamy.
    Karkówkę myjemy osuszamy, kroimy w plastry.
    Lekko rozbijamy.
    Oprószamy przyprawami.
    Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
    Po tym czasie obsmażamy na gorącym oleju z dwóch stron.
    Do naczynia żaroodpornego/lub innej formy z przykryciem przekładamy połowę
    farszu z kapusty układamy na nim karkówkę i przykrywamy drugą częścią kapusty.
    Wierzch polewamy sosem wymieszanym z koncentratem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 1 godzinę.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego

  • 2 odpowiedzi na “Schab z kapustą w sosie słodko-kwaśnym”

    1. Ginga pisze:

      Ciekawe połączenie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *