Schab z kapustą w sosie słodko-kwaśnym
Karkówka z kapustą i sosem słodko-kwaśnym zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie.
Krucha,soczysta rozpływa się w ustach.
Idealna na rodzinny obiad.
Składniki:
1 kg schabu karkowego
1/2 główki kapusty włoskiej
1 sos słodko – kwaśny (użyłam sosu według tego przepisu-klik)
6 pieczarek
1 cebula
1 szkl. wywaru z rosołu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
pieprz
sól
Przygotowanie :
Kapustę myjemy i kroimy.
Na głęboką patelnię wlewamy wywar i dodajemy kapustę.
Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Szklimy na oleju pod koniec dodając obierane, umyte i pokroimy w paski pieczarki.
Dodajemy je do kapusty i mieszamy.
Karkówkę myjemy osuszamy, kroimy w plastry.
Lekko rozbijamy.
Oprószamy przyprawami.
Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie obsmażamy na gorącym oleju z dwóch stron.
Do naczynia żaroodpornego/lub innej formy z przykryciem przekładamy połowę
farszu z kapusty układamy na nim karkówkę i przykrywamy drugą częścią kapusty.
Wierzch polewamy sosem wymieszanym z koncentratem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 1 godzinę.
Podajemy na ciepło.
Smacznego
Ciekawe połączenie 🙂
Ciekawe i smaczne – dziękuje